Kinesisk underrättelsetjänst har information om inflytelserika svenskar

Kinesisk underrättelsetjänst har information om inflytelserika svenskar

Ett kinesiskt företag med nära kopplingar till kinesisk underrättelsetjänst har detaljerad och privat information om över tusen inflytelserika svenskar. Det skriver Dagens Industri.

Annons

Bland annat finns tre nära anhöriga till Sveriges överbefälhavare Micael Bydén kartlagda i den databas som nu har läckt ut. Andra namn på listan är vår finansminister Magdalena Andersson (S) och Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. 

– Man har samlat personlig information om ledande personer i politik och media, deras familjemedlemmar, fruar, farbröder, systrar och barn, säger David Robinson, på cybersäkerhetsbolaget Internet 2.0.

Globalt sett rör det sig totalt om information om 2,4 miljoner personer, varav cirka tusen svenskar i viktiga befattningar och nära anhöriga till dessa. 

Svenskarna som finns med i databasen är politiker, företagare, kulturpersonligheter och militärer. Det kinesiska bolaget som har kartlagt svenskarna, har affärsmässiga kopplingar till Kinas underrättelsetjänst. 

David Robinson, grundare av cybersäkerhetsbolaget Internet2.0 som rekonstruerat databasen efter att den i slutet av förra året läcktes via en så kallad visselblåsare, kan ett av flera syften med databasen ha varit att använda informationen för påtryckningar. 

– De spårar personer för att få ut teknisk och finansiell information samt försvarsinformation, säger David Robinson.

Bland de över tusen svenska namnen är det många familjemedlemmar till höga svenska tjänstemän på känsliga positioner. Till exempel finns tre nära anhöriga till Sveriges Överbefälhavare Micael Bydén med i den läckta databasen.

Annons

De anhöriga har alla fått en 2:a vid sina namn. Enligt The Globe and Mail, som var den kanadensiska tidning som var en av de stora internationella mediehus som först fick del av den läckta databasen, betyder siffran att det är anhöriga till en person med ”direkt inflytande” inom sitt område.

De med direkt inflytande har klassats som etta.

– Vi har noterat medieuppgifterna men det är ingen fråga för Försvarsmakten. Vår ÖB kommenterar inte det här heller, säger Maria Tisäter, vid Försvarsmaktens kommunikationsavdelning.

Företaget som är ansvariga för den nu läckta databasen är Zhenhua Data. Enligt David Robinson vid Internet2.0 verkar företaget ha haft i första hand kommersiella skäl bakom skapandet av databasen.

– Det verkar ha varit en kommersiell operation för att bygga en plattform för att sälja information till Kinas underrättelsetjänst, säger han.

– Vi vet att 35 analytiker från det kinesiska bolaget arbetade med det samtidigt. Så det är en större mängd pengar som lagts in i detta.

Enligt David Robinson kan databasens information användas för att spåra när marina fartyg lämnar en hamn genom att samla ihop information om personer som ingår i besättningen och deras närstående, och följa deras avtryck i sociala medier. 

Men den inhämtade information som skulle också kunna användas för påtryckningar och ekonomisk brottslighet, menar han. 

Med på listan finns flera politiker namngiva, så som statsrådet Magdalena Andersson (S), Nyamko Sabuni (L), de tidigare ministrarna Pär Nuder (S), Lars Engqvist och Leif Pagrotsky (S) samt förre moderatledaren Ulf Adelsohn .

Andra politiker är tidigare ministern Aida Hadzialic (S) och EU-parlamentarikern Sara Skyttedal. Bland landets ekonomiska makthavare finns Jacob Wallenberg, Investors ordförande.

Merparten av informationen är offentlig. I materialet finns också länkar till öppna webbsidor, däribland regeringens och kungahusets webbsida.

Säpo, den svenska Säkerhetspolisen, meddelar att man tagit del av rapporteringen om läckan, men vill i övrigt inte kommentera frågan. 

– Vi har noterat medieuppgifterna men när det gäller hur vi eventuellt arbetar med den här typen av frågor så är det någonting vi inte kan gå ut och prata om, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare vid Säkerhetspolisen.

– I generella termer vet vi och har påtalat vid flera tillfällen att främmande makt har en avsikt och förmåga att genomföra olika typer av cyberspionage mot svenska mål.

Andreas Swedberg

Relaterat
Säljer sig Zara Larsson till vem som helst – för vad som helst?

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!