”Säger markägaren ’nej’ måste vi släppa frågan – äganderätten gäller!”

”Säger markägaren ’nej’ måste vi släppa frågan – äganderätten gäller!”

Kampen om Sveriges bästa jordbruksmark rullar vidare. Malmölandet utanför Norrköping – en kornbod med högklassig åkermark – har naggats under decennier för infrastruktur och industribyggnader. Nu hotas den sista delen av kommunens planer på logistiklador och asfaltering. Men motståndet ökar.

Annons

I söndags talade vi med kommunalrådet i Norrköping Reidar Svedahl (L), som är den inom den styrande ”fyrkanten”som hårdast driver på i frågan om utbyggnad.

Svedahl fick genast mothugg av oppositionskommunalrådet Mia Sköld (MP), som under många år har hållit en tydlig linje till förmån för öppen jordbruksmark.

Moderaternas oppositionskommunalråd Sophia Jarl betonar äganderätten. Även om partiet gick hårt fram med bebyggelsebefrämjande beslut på Malmölandet (när man köpte in Krusenhof för snart 15 år sedan) menar hon, att det är helt otänkbart att gå vidare om inte markägaren själv vill sälja.

”Jag vet, att vi har en historia – men de flesta av våra beslut kring byggande på jordbruksmark har handlat om avstyckning för tomter, som markägaren själv har önskat göra.”

Sophia Jarl vidgår att det finns ett ärende kring en politisk förhandlingsgrupp, som skall närma sig markägaren Björnsnäs. I den skulle hon själv ingå. Men Moderaterna har ännu inte bestämt hur man skall göra. Så Svedahl ”far med viss osanning” när han säger att alla är överens, menar hon.

Jarl tycker inte att Reidar Svedahls uttalanden de senaste dagarna har varit till gagn för att få med hennes eget parti i förhandlingarna. ”Svedahl känns inte helt pålitlig och han ’glömmer’ dessutom gärna, att det redan idag finns ett väl fungerande företag på Malmölandet som måste lägga ned om hans och ’fyrkantens’ planer går igenom.”

Hon tillägger: ”Det känns som att hela den här frågan har blivit en kabinettsfråga för Svedahl. Det ligger litet av desperation över den. Man har inriktat sig så hårt på att bebygga hela  Malmölandet, att man inte har tittat på alternativ mark.”

Annons

För Moderaternas del är det mycket klart, menar Jarl: ”Detta är privatägd mark och beslutet måste ligga i markägarens händer. Om markägaren då säger ’nej’ till kommunen, då måste vi släppa frågan. Äganderätten går först!”

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!