Arabstater återupprättar diplomatiska förbindelser med Israel

Arabstater återupprättar diplomatiska förbindelser med Israel

Det historiska avtalet mellan Arabstater Förenade arabemiraten och Bahrainom att återupprätta diplomatiska förbindelser med Israel, är nu påskrivet. Det skriver Aftonbladet. Avtalen skrevs under i Vita huset under värdskap av president Trump igår på tisdagen och det är första gången på över 70 år som det finns diplomatiska förbindelser mellan länderna.

Annons

Förenade arabemiraten och Bahrain normaliserade under tisdagen relationerna med Israel med att skriva ett avtal om diplomatiska förbindelser. Avtalen skrevs under i Vita huset, där president Donald Trump var värd för den historiska ceremonin.

De som skrev under avtalen var Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och utrikesministern Abdullah bin Zayed al-Nahyan från Förenade Arabemiraten och utrikesministern Abdullatif al-Zayani från Bahrain.

Arabstater i Mellanöstern har hittills vägrat att erkänna Israel. Länderna har tidigare ansett att det är omöjligt att erkänna Israel innan den långa konflikten mellan israeler och palestinier är över.

De fyra länderna som fanns på plats i Vita huset, det vill säga USA, Israel, Förenade Arabemiraten och Bahrain har också en sak gemensamt och det är att samtliga länder är fientligt inställda till Iran.

Innan avtalen skrevs under hade Trump ett möte med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Ovala rummet i Vita Huset. Då antydde Trump att fler avtal mellan arabstater och Israel var på gång, detta enligt telegram från nyhetsbyrån AFP, som rapporterar att Trump säger att fem till sex andra länder kan skriva på avtal inom kort och utan att nämna vilka länderna var så antydde han, enligt AFP, att Saudiarabien skulle vara ett av dessa.

– Vi kommer att ha minst fem eller sex länder med på vägen inom kort. Vi diskuterar redan med dem, sade Trump.

Avtalet som skrevs under på tisdagen innebär att de två arabländerna har diplomatiska förbindelser med Israel för första gången på över 70 år, det har inte funnits sådana sedan 1948.

Annons

Donald Trump påpekade att han trodde att palestinierna till slut också kommer skriva under ett fredsavtal.

– Palestinierna kommer absolut att vara med snart. Jag säger inte det med någon bravado, jag säger bara att palestinierna kommer att vara medlem vid rätt tidpunkt.

Andreas Swedberg

Relaterat
Viktigt fredsavtal förtigs av Sveriges ynkliga regering

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!