Fake news eller vetenskap – bör man lita på fakta från alla avsändare?

Fake news eller vetenskap – bör man lita på fakta från alla avsändare?

Philip Morris International har gjort en opinionsmätning i 19 länder där man har frågat 19.000 människor om hur man kan lösa de stora frågorna i samhället. En stor majoritet vill förlita sig på vetenskaplig framgång för att komma åt de stora utmaningarna.

Annons

Skall man gå på vetenskapen eller skall man navigera efter hjärtat? Skall det vara politiska preferenser eller fakta som är grund för viktiga beslut som gäller alla i samhället, oavsett land eller kultur?

En av Wikipedias grundare – Jimmy Wales – och Moira Gilchrist vid PMI:s forskningsavdelning debatterade i veckan vetenskap och fake news på ett webinar arrangerat av PMI.

Wales’ idé med Wikipedia var att ge så mycket kunskap som möjligt till så många som möjligt utan kostnad. Det är svårt att ta betalt. Många vill ha snabba klick – och gränserna mellan journalistik, reklam sanning och fake news suddas då ut.

Gilchrist anförde, att myndigheterna inte vill lyssna på industrins forskning. Transparensen finns dock, siffror och fakta är ju som de är, även om de kommer från näringslivet.

Vetenskap är en dialog – det behövs forskningsresultat från olika håll. Därför är det också vanskligt att förbjuda fake news på sociala media – för då försvinner en viktig del av dialogen.

Det blir ett problem, när man inte litar på fakta, beroende på att dessa kommer från en viss avsändare. Men det krävs förstås ansvar från alla aktörer så att man inte går utanför gränsen för vad som faktiskt är vetenskapligt bevisat.

Miljarder rökare i världen behöver bättre alternativ. Varför kan vi då inte bara se vad den sammantagna forskningen säger, så att man kan få fram mindre farliga produkter till dem som vill ha dem? Här behövs ett samarbete mellan offentliga och privata aktörer.

Annons

Skall man kunna fasa ut cigaretterna helt, behövs fler verktyg än de traditionella, sådana som inkluderar nya rökfria tobaks- och nikotinprodukter. Informationen till rökare om produkternas existens och deras riskprofil är central.

Det bästa är att aldrig börja röka och om man röker bör man sluta. Om man däremot inte vill eller kan sluta att röka, är det ändå bättre att byta till ett rökfritt alternativ. Det var Gilchrists slutsats.

Wales konstaterade, att information från näringslivet inte skall likställas med fake news. All information måste förstås tåla granskning med kritiska ögon. Men inget skall kallas fake news bara för att man inte gillar dessa fakta.

Världens regeringar och näringsliv behöver mötas och komma förbi problemen så att man kan gå vidare i forskningen under dialog. Man kör fast genom att inte lita på fakta från en viss avsändare – medan samma rön från en tredje part ofta direkt accepteras.

Visst, det kan vara svårt att lita på fakta från en part som har ett affärsintresse. Men kan man lita på reviderade siffror i ett årsbokslut från ett företag – då borde man även kunna lita på forskning därifrån!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!