Riksdagsledamöter har kopplingar till kriminella klaner

Riksdagsledamöter har kopplingar till kriminella klaner

Totalt fyra riksdagspolitiker pekas ut för att ha nära anknytning till kriminella klaner. Det framgår av den hemligstämplade rapport som låg till grund för polischefen Mats Löfvings uttalande. En av de utpekade politikerna sitter fortfarande i riksdagen, kristdemokraten Robert Halef. Det skriver Aftonbladet.

Annons

Nu kommer det fler uppgifter efter polisens utspel om att det i Sverige finns minst ett 40-tal kriminella klaner.

Anledningen till varför polisen gått ut med informationen om de 40 klanerna ligger en hemligstämplad rapport som blev klar i januari. I rapporten framgår att kriminella klaner lyckats skaffa sig förgreningar i såväl kommunpolitiken som rikspolitiken. Och att merparten varit aktiva under lång tid, ofta 30–35 år.

Tyngdpunkten i rapporten ligger på fyra klaner, eller släktbaserade nätverk som polisen också kallar dem. Ett av dem är Södertäljenätverket. Det består av runt 130 personer. Vissa är släkt, vissa har vuxit upp tillsammans.

Södertäljenätverket sticker ut bland familjerna som polisen har granskat eftersom det har ojämförligt stort inflytande på det politiska livet på kommunal och nationell nivå.

Fyra personer med kopplingar till nätverket är, eller har varit, riksdagspolitiker. Två satt i riksdagen för Moderaterna och en för Socialdemokraterna men har inte längre kvar sina uppdrag.

En av dem sitter i riksdagen för närvarande: Kristdemokraten Robert Halef.

Halef har varit riksdagsledamot sedan 2010. Han är suppleant i flera av riksdagens utskott, bland annat justitieutskottet och utrikesutskottet. Tidigare har han varit kristdemokratisk lokalpolitiker i Södertälje.

Annons

I rapporten, som Aftonbladet tagit del av, beskrivs hur Södertäljenätverket har en bred kriminell verksamhet som omfattar hot, våld, utpressning, vapen- och narkotikahandel samt ekonomisk brottslighet.

Nätverkets förgreningar sträcker sig, enligt polisens rapport, från springpojkar på stan till föreningsverksamhet, kommunpolitik och ända upp i riksdagen. På kommunal nivå fattar politiker som ingår eller har nära band till nätverket beslut som är fördelaktiga för nätverket, enligt polisen.

”Genom sin närvaro på samtliga nivåer har Södertäljenätverket kunnat befästa sin ställning och sitt inflytande”, heter det i materialet.

Robert Halef omnämns som en person med nära anknytning till nätverket. Några mer detaljerade uppgifter om honom eller hans kopplingar till nätverket nämns inte. Rapportförfattarna beskriver också att det finns god kunskap om släkters påverkan på lokalsamhället, men att påverkan på det politiska livet är lägre.  

Halef, som är ostraffad, dementerar kraftfullt alla kopplingar till Södertäljenätverket.

– Jag känner mig kränkt och min familj känner sig kränkt. De här påståendena saknar underlag, säger han till Aftonbladet. De har lyssnat på skvaller och smutskastning.

Andreas Swedberg

Relaterat
Klaner i Sverige har egna poliser och utgörs av gängkriminella

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!