Trump vill stycka Tiktok – ska bli amerikanskt bolag

Trump vill stycka Tiktok – ska bli amerikanskt bolag

Bytedance, det kinesiska multinationella internetföretaget som äger tjänsten Tiktok, kommer placera Tiktoks globala verksamhet i ett nytt amerikanskt bolag med huvudkontor i USA. Oracle, ett globalt amerikanskt dataföretag kommer att ta en minoritetspost. Det rapporterar Financial Times som tagit del av planerna som har presenterats för amerikanska myndigheter.

Annons

För att blidka Trumpregimen tänker Bytedance lägga den populära sång- och dansappen Tiktok i ett amerikanskt bolag. Planen enligt Financial Times är att lägga huvudkontoret i USA med Bytedance som majoritetsägare och Oracle med en mindre andel.  

Bland övriga investerare kommer eventuellt Walmart ingå med en minoritetsandel. Financial Times uppger vidare att detaljerna i upplägget kan komma att ändras. Det hela måste dessutom godkännas av USA. En del pekar på att Oracle har en fördel då bolagets ordförande Larry Ellison och vd Safra Catz öppet har stöttat USA:s president Donald Trump.

Donald Trump har satt en deadline till den 20 september för en försäljning av Tiktoks amerikanska verksamhet. Detta för att separera bolaget från sin kinesiska ägare. Planen är att lägga appen bakom en brandvägg för att hindra överföring av data till Kina. 

Tiktok har ungefär 2 miljarder användare globalt, varav 100 miljoner månatliga följare i USA. Tidigare i år förbjöds Tiktok i Indien tidigare i år där appen då hade 270 miljoner användare. 

Andreas Swedberg

Relaterat
Säljer sig Zara Larsson till vem som helst – för vad som helst?

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!