Petersvik är förintat – unik historisk miljö borta i Sundsvall

Petersvik är förintat – unik historisk miljö borta i Sundsvall

Petersvik, ett unikt område utanför Sundsvall där träbaronerna byggde sina sommarvillor i slutet av 1800-talet, är totalt skövlat. Ett olönsamt politiskt projekt har ödelagt Sundsvallsbornas närmiljö – och kommer att kosta skattebetalarna mycket pengar.

Annons

NB Nyhetsbyrån har tidigare skrivit om området, som levde på dispens i flera år tack vare engagerade och kulturintresserade kommuninvånare och andra som förstod att uppskatta miljön och kämpade emot rivningen. I helgen har vi gjort ett nytt nedslag i Sundsvall.

Det var 1880 som de första tomterna avstyckades för sommarvillebebyggelse. ”Solbacken” var en av de första villorna. Huset finns med på omslaget till den gedigna och vackra boken ”Sommarnöjen vid vatten”, som kom utbi början av 2000-talet.

Solbacken är – tillsammans med ytterligare en villa – såld och skall fraktas till en annan del av Sverige. Övriga villor är jämnade med marken – utom ”Kaptensudden” med sin numera förfallna brygga och ett igenbommat badhus, som har fått stå kvar. Huset uppfördes på sin tid av kaptenen inom Väg- och vattenbyggnadskåren Johan Fredrik Cornell.

Redan på 1980-talet började man riva hus i Petersvik och för något decennier sedan löstes även ett antal senare byggda hus in och revs. Men i stort sett har miljön från förra sekelskiftet ändå fått stå orörd tills nyligen.

Vi besökte Petersvik hösten 2016. Då hade de flesta boende flyttat från de pampiga sommarvillorna, men i övrigt såg det mesta ut som förr. Vid vårt besök ett år senare – augusti 2017 – var fönstren förspikade och förfallet hade börjat.

Sedan ett par veckor tillbaka ser allt ut som ett utbombat kraterlandskap – där förr parker, gräsplaner och hus fulla av snickarglädje låg. Med fin utsikt över vattnet.

Detta hade kunnat bli ett fantastiskt friluftsområde. Det ville en del av den politiska oppositionen. Men majoriteten ville riva. Nu blir det en containerhamn, projekterad för den globaliserade värld, som Corona plötsligt stoppade. En hamn SCA har sagt sig inte behöva och som skattebetalarna nu lär få bekosta.

Annons

Christopher Jarnvall

 

Foto: Mikael Westman

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!