Penningtvätt för 17.000 miljarder kronor avslöjad i läckta dokument

Penningtvätt för 17.000 miljarder kronor avslöjad i läckta dokument

I bankläckan och de läcka dokument finns uppgifter om tvivelaktiga penningtransaktioner för ett värde på närmare 1 800 miljarder euro. Yles redaktion MOT har som enda finländsk redaktion deltagit i projektet som granskat dokumenten.

Annons

• Läckan innehåller över 2 100 anmälningar som bankerna har gjort om misstänkta penningtransaktioner (Suspicious Activity Reports). Bankerna har skickat rapporterna till amerikanska myndigheter mellan åren 2000-2017.

• I läckan finns uppgifter om suspekta transaktioner för ett sammanlagt värde på närmare 1 800 miljarder euro. De kopplas ihop med misstankar om internationell korruption och annan brottslighet.

• Dokumenten har samlats in i samband med den amerikanska kongressens utredning om rysk valpåverkan under presidentvalet 2016.

• Det var nyhetssajten BuzzFeed News som fick läckan och som därefter delade den med det internationella journalistnätverket ICIJ.

• Över 100 medier runt om i världen har deltagit i projektet. Bland dem finns: BBC, Le Monde, Süddeutsche Zeitung samt Yles grävande redaktion MOT.

De topphemliga dokument visar hur stora internationella banker gång på gång har försummat sin skyldighet att förhindra penningtvätt.

Kriminella organisationer, korrumperade politiker och ryska oligarker har med hjälp av banker flyttat enorma summor pengar som härstammar från tvivelaktiga källor.

Annons

Dataläckan som döpts till Bankläckan, och innehåller dokument om misstänkta penningtransaktioner för ett värde på nästan 1 800 miljarder euro som gjorts mellan åren 2000–2017.

Andreas Swedberg

Relaterat
Regionchef förstör dokument för att förhindra granskning

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!