Stefan Ingves: ”Vi tar aldrig igen detta – detta är en evig förlust”

Stefan Ingves: ”Vi tar aldrig igen detta – detta är en evig förlust”

Riksbankschefen Stefan Ingves varnade idag på sin sedvanliga presskonferens efter morgonens penningpolitiska besked att Coronakrisen inte är över och att mycket fortfarande kan hända. Pressmeddelandet från Riksbanken kan läsas i sin helhet här.

Annons

Vi har gått från ”fritt fall” till en återhämtning i ekonomin. Men det finns också en risk för bakslag och ekonomin kommer att behöva stöd under en lång tid, säger riksbankschefen som spår att det kommer att ta flera år innan vi når upp till en normal aktivitetsnivå.

Även om tillväxten spås studsa tillbaka kommer den aldrig ta sig upp till den tidigare utvecklingslinjen och nedsättningen blir permanent, säger Ingves.

– Vi tar aldrig igen detta. Detta är en evig förlust, säger han.

Ingves ser inga skäl att föra en mindre stimulerande penningpolitik än den nuvarande under de närmaste tre åren. Men en räntesänkning är däremot inte meningsfull i dagsläget, menar han.

Riksbankschefen skickar också en passning till finansminister Magdalena Andersson (S). Finanspolitiken har tillgång till mer träffsäkra stöd till drabbade sektorer och kan också göra mycket för att ”hålla hjulen igång”, säger han.

Frågan kvarstår dock hur den ekonomiska situationen kommer påverka minskade skatteintäkter per capita? På den frågan har vi ännu inte fått något svar.

Andreas Swedberg

Annons

Relaterat
Stefan Ingves: Vi behöver fysiska kontanter

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!