Hoten mot socialarbetarna: ”Vi skall skära halsen av dig!”

Hoten mot socialarbetarna: ”Vi skall skära halsen av dig!”

Socialarbetaren Gustav Södling mordhotades flera gånger under de tio år han jobbade som socialsekreterare, bland annat när han utredde barn som for illa. Ändå nekas han hemlig adress. Det skriver SVT.

Annons

”Jag har fått höra att de vill skära halsen av mig. De har hotat att komma hem till mig, de har sagt att de skall skjuta mig. Självklart känns det jobbigt, särskilt om det kommer från personer i miljöer där jag vet att det finns skjutvapen och våldskapital.” Det säger Gustav Södling.

De grövsta hoten fick han i rollen som socialsekreterare i ärenden där myndigheten fick överväga tvångsomhändertaganden av barn. Numera är han på ett lugnare arbete.

Hans kontaktuppgifter är lätta att hitta, vilket känns obehagligt. Han har ett portabelt larm och vid möten som kan kännas svårhanterliga är regeln att alltid vara två kollegor. Men han ser att bristande resurser ökar risken för hotfulla situationer.

Gustav har vid ett tillfälle ansökt om skyddade personuppgifter, men fick nej från Skatteverket: ”Jag uppfattade att deras argument var att det inte hade hänt något ännu, så det fanns inget behov av hemlig adress.” Det säger han.

Öppenheten med alla uppgifter i samhället är ett problem, menar han. ”Jag kan inte vara anonym i mitt jobb. Men det är bra om en chef står med på besluten. Och vill man ha hjälp med skydd för vissa personliga uppgifter om familj eller adress, borde man få det.”

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!