S-kritisk bok beslagtogs – igår hölls rättegången mot Aron Flam

S-kritisk bok beslagtogs – igår hölls rättegången mot Aron Flam

Aron Flam FOTO: Isabelle Eriksson

Annons

NB Nyhetsbyrån bevakade rättegången mot komikern och satirikern Aron Flam på Stockholms tingsrätt under torsdagen. Efter en åtta timmar lång huvudförhandling var det en trött men beslutsam Aron Flam som fick svara på frågor.

Åhörarplatserna tog snabbt slut när huvudförhandlingen skulle inledas på torsdagsmorgonen. Ett par Aron Flam- sympatisörer stod utanför Stockholms tingsrätt med plakat; “Aron Flam står upp för yttrandefriheten”.

Aron Flam- sympatisörer utanför Stockholms tingsrätt. FOTO: Roger Sahlström

Flera medier fanns på plats och bevakade rättegången, bland annat Aftonbladet, Expressen, TV4, NB Nyhetsbyrån, SwebbTV och Nyheter Idag.

Åklagaren David Ludvigsson som fanns med på länk inledde huvudförhandlingen med att läsa upp stämningsansökan där han hävdade att Aron Flam gjort sig skyldig till upphovsrättsbrott.

Bakgrunden var den bok Aron Flam gav ut 2019, där omslaget pryds av en blågulrandig hitlerhälsande tiger. Boken beslagtogs av Åklagarmyndigheten i juni, men beslutet kom att hävas av Patent- och marknadsöverdomstolen en månad senare. Samma månad, den 17 juli, väcktes åtalet mot Aron Flam. Boken ”Det här är en svensk tiger” av Aron Flam handlar om Sveriges undfallenhet mot NaziTyskland under andra världskriget.

Marie Andrée, som dels var målsägarbiträde, men även företrädare för stiftelsen Beredskapsmuseet i Djuramossa, polisanmälde Aron Flam 2018 för att ha gjort intrång i upphovsrätten till det klassiska verket “En svensk tiger” av Bertil Almqvist. 

Marie Andrée hävdade att det verk som Flam skapat är ett uppenbart intrång i upphovsrätten och att Bertil Almqvist inte tillät att verket omskapades. Hon visade upp samtliga bilder skapade av Aron Flams parodi-tiger under sakframställan. Hon visade även upp texter och kommentarer från Aron Flams följare, varav en bekant till mig plötsligt dyker upp på skärmen iförd en Aron Flam tröja till min förvåning.   

Annons

Hon lyfte samtidigt fram att Aron Flam är en drogliberal person och att han ska ha kopplingar till Alternativ för Sverige (AFS) och Nordiska motståndsrörelsen (NMR), vilket resulterade i ett drev på Twitter då Aron Flam är barnbarn till förintelseöverlevare. 

Aron Flams försvarsadvokat Monique Wadsted bestred påståendena och hävdade att Aron Flams parodi har verkshöjd och att bilden inte är någon Helan- och Halvan humor. Wadsted konstaterade samtidigt att det inte är upp till en domstol och avgöra vad som är kul eller inte.  

I slutpläderingen framförde åklagaren att Aron Flams verk inte bör anses som en unik skapelse utan att de ändringar som gjorts på tigern är för små för att utgöra ett eget självständigt verk.  

Advokat Mats Bergh berättade för Nyhetsbyrån att det skulle vara negativt för yttrandefriheten om Aron Flams fälls i två instanser. Han påstod att Marie Andrée inte argumenterade tillräckligt för sin sak när det kom till skadeståndskravet. 

Advokat Mats Bergh. FOTO: Isabelle Eriksson

Aron Flam sa till Nyhetsbyrån att han tyckte det var anmärkningsvärt att begära ett högt skadeståndskrav när det inte direkt fanns några bevis på att Beredskapsmuseet skulle ha lidit någon ekonomisk skada av hans parodi. Snarare har Beredskapsmuseets lönsamhet gått upp sista året konstaterade han. Marie Andrée provocerades således inte av att museet själva gjort en förlust utan snarare att jag själv gjort en vinst, sa Aron Flam till Nyhetsbyrån. 

Det blir hursomhelst spännande vart detta kommer sluta. Rättegången kommer att gå till historien som konflikten mellan yttrandefriheten kontra upphovsrätten, två grundlagskyddade rättigheter. Sverige har ingen egen lagstiftning på parodi, men frågan är om Aron Flam kommer räddas av EU-rätten. Domen faller den 9 oktober kl 11.00, men processen lär inte sluta där. 

Isabelle Eriksson

[email protected]

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!