Bekräftat: Estonia har ett stort hål i skrovet som uppges vara ett spränghål

Bekräftat: Estonia har ett stort hål i skrovet som uppges vara ett spränghål

Det är nu bekräftat att Estonia har ett stort hål i skrovet. Som NB Nyhetsbyrån skrev igår har en ny dokumentärserie på Dplay premiär ikväll om förlisningen av Estonia. Dokumentärfilmare kan nu bekräfta fynd vid den havererade kryssningsfärjan Estonia.

Annons

Hålet som man har hittat i skrovet är fyra meter högt. Uppgifter gör gällande att att hålet tidigare legat delvis dolt mot sjöbottnen. Men uppgifterna är inte nya. Dykaren Håkan Bergmark uppgav redan för ett år sedan, att när han dök vid vraket av Estonia, såg han ett hål som han bedömer vara ett spränghål. Bergmark dök för Militära Underrättelse- och säkerhetstjänsten, MUST, räkning, och skulle dokumentera status på bogvisiret bland annat. Han var vid tiden för Estonias förlisning krigsplacerad som dykare och var utbildad inom sprängteknik

– Man kan inte utesluta att skadan haft betydelse för sjunkförloppet, säger Jørgen Amdahl, professor i marin teknik i Trondheim, i en ny dokumentärserie på Dplay.

Svenska myndigheter har konsekvent tidigare tillbakavisat uppgifterna om ett hål i skrovet på Estonia, som ledde till den snabba förlisningen.

Efter det att de första smällarna hördes i skrovet gick det bara 55 minuter till dess att Estonia försvann ner i Östersjön. 137 personer kunde räddas. 852 personer omkom.

Sedan haveriet 1994 har Estonia legat kvar på havets botten tillsammans med de döda.

Foto: Dplay
Foto: Dplay
Foto: Dplay

Jørgen Amdahl, professor i marin teknik i Trondheim, anser att skadan är av sådan omfattning att den kan ha bidragit till att Estonia gick under så snabbt.

En av de överlevarna är Rolf Sörman från Stockholm. Han var på konferensresa med elva arbetskamrater. Bara tre i gruppen kom hem.

Annons

– Varför är det här viktigt 25 år senare? Jo, därför att vi inte vet hur den här olyckan egentligen gick till. Och för mig handlar det här om framtida sjösäkerhet – för mina barn, mina barnbarn, och i olika delar av världen.

Anders Eriksson från Karlskoga är en annan överlevare som intervjuas i dokumentärserien, Estonia – fyndet som ändrar allt.

– I en sådan här stor katastrof, som Estonia är, måste man veta vad det var som hände, varför det hände. Och framför allt – att det inte händer igen! Och jag är övertygad om att sanningen kommer fram till slut.

Andreas Swedberg

Relaterat
Ny dokumentär om Estonia har premiär imorgon i sökandet på sanningen

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!