”Död” irakier plockade hem svenska skattepengar i efterlevandestöd

”Död” irakier plockade hem svenska skattepengar i efterlevandestöd

Mannen påstods ha dött i Irakkriget 2005 och familjen har fått efterlevandestöd i över tio år. Men dödsfallet var fejkat. Mannen bytte identitet och lever i Sverige. Tills nu har han fått del av de miljarder som felaktigt betalas ut från det svenska välfärdssystemet varje år. SVT skriver.

Annons

År 2007 lämnade en anhörig in en ansökan om efterlevandestöd, då fadern i familjen påstods ha avlidit två år tidigare i kriget i Irak. Som bevis lämnades en dödsattest in till Migrationsverket.

Utbetalningarna gick till ett konto tillhörande moderns ”nya” man. Sedan dess har över en halv miljon kronor betalats ut i efterlevandestöd, en förmån för barn vars ena eller båda föräldrar är döda.

Efter 13 år avslöjades bluffen. Migrationsverket gjorde en utredning av moderns nye makes uppehållstillstånd. Då genomfördes DNA-tester som visade att han med all säkerhet var barnens ”döde” far.

Pensionsmyndigheten återkräver nu de felaktigt utbetalda pengarna. Man avser att återkräva alla felaktigt utbetalade belopp. Frågan är dock hur det kommer att gå i praktiken.

SVT har i en tidigare granskning av missbruket av falska identiteter lyft fram tre personer som med hjälp av sammanlagt 38 olika identiteter har kunnat begå brott och hålla sig undan lagen.

Polisen och andra myndigheter har länge larmat om ett omfattande problem med falska identiteter som öppnar för brott mot välfärdssystemet. För att motverka detta vill regeringen nu att fler skall fotograferas och lämna fingeravtryck vid inresa i Sverige.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!