Mart Laar: ”Ingen information om att Estonia kan ha kolliderat med en ubåt”

Mart Laar: ”Ingen information om att Estonia kan ha kolliderat med en ubåt”

Enligt den tidigare premiärministern i Estland, Mart Laar, hade han ingen information om att Estonia kan ha kolliderat med en ubåt. Han anser därför att en ny utredning av Estonia måste inledas, men att ogrundad spekulation bör undvikas. Det skriver estniska ERR.

Annons

Vad var din första reaktion när du hörde nyheten om ett stor hål upptäckts i Estonias skrov på havsbotten?

”Den första reaktionen är givetvis att detta måste undersökas. Och att man ska utreda så mycket som möjligt. En ny utredning måste definitivt inledas. Befintliga avtal ska upprätthållas, men vi måste utforska detta hålet”, sade Mart Laar.

Åklagaren Margus Kurm, som arbetade fram den estniska skeppsbrottrapporten till regeringen 2006, uppgav på ett bestämt sätt att hålet skapades vid skrovkollisionen med en ubåt.

”När det gäller spekulation måste jag erkänna att jag inte är en bra expert att veta att det inträffat en kollision med en ubåt. Eller ens veta namnet på det land som ubåten tillhörde. Jag rekommenderar att man gör en ordentlig utredning och inte spinner vidare på spekulationer. Jag tror inte det hjälper”, sade Mart Laar.

EKRE-ordförande Martin Helme har skrivit på Facebook att man i 26 år har ljugit för allmänheten, och svenskarna har dolt information om dolda operationer och den svenska regeringen ville täcka vraket med betong. Hade du någon misstanke som statsminister under de ödesdigra dagarna att svenskarna försökte dölja något?

”Nej. Och logiskt sett skulle den svenska regeringen inte ha gett Estland ett skäl att avsluta utredningen om det hade funnits något att dölja. Då överförs inte utredningen (från Sverige) till ett annat land! Och om den svenska regeringen hade vetat att Estonia hade kolliderat med kungarikets Sveriges egen ubåt, skulle de inte missta sig med att tro att hålet inte skulle komma att upptäckas”.

Den svenska regeringen gav Estland en ledande roll i utredningen, trots att den svenska pressen anklagade estniska sjömän för att vifta bort sig i utredningen på grund av deras inkompetens.

Annons

Visste du som premiärminister att militär utrustning ibland fördes ombord på Estland, vilket har visat sig senare?

”Det har varit många undersökningskommittéer kring Estonia-katastrofen, men jag måste erkänna att jag aldrig har blivit ombedd att undersöka saken. Jag visste inte det. Den estniska sidan deltog inte i några militära transporter. Och åtminstone på premiärministerns och regeringens nivå var det inte känt”.

Kommer du ihåg den svenska regeringens skäl till varför de ansåg att det var nödvändigt att täcka fartyget med betong?

”Du måste ställa den här frågan till min efterträdare (Andres Tarand, Tiit Vähi, Mart Siimann – red.), För jag var inte längre inblandad i att fatta beslut i frågan”.

Ser man på de många spekulationen kring Estonia-katastrofen, finns det några andra fakta eller omständigheter som allmänheten inte känner till? Ditt samvete är rent, det finns inget som är dolt?

”Det finns verkligen inget dolt. Det oändliga politiska utnyttjandet av Estonias förlust är ett farligt spel för Estland, utnyttjat av mänsklig smärta och tragedi. Det är väldigt smärtsamt och oansvarigt, milt sagt. I en sådan här tragedi ligger det i alla parters intresse att sanningen en dag kommer fram. Estland har inget att dölja här, vårt intresse är att lyfta fram sanningen”.

När en ny utredning kommer, är du redo att vittna och hjälpa till att ta reda på sanningen?

”Jag är säker på att jag är villig att hjälpa till, men jag vet inte vilken hjälp jag kan bistå med. Hittills har ingen undersökningskommitté funnit att jag har varit inblandad. Och intresset är okänt. Vi hade bra experter vid den tiden som är väl insatta i frågan om Estonia. Deras expertis kan säkert användas nu också”.

Andreas Swedberg

Relaterat
Flera militära fordon har setts köra på Estonia kvällen för katastrofen

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!