Politiskt motiv bakom mordet på Tommie Lindh

Politiskt motiv bakom mordet på Tommie Lindh

BILD: Abubaker Mohamad Awad. FOTO: Faksimil Facebook

Annons

Tommie Lindh blev bara 19 år. Den 10 maj i år knivhöggs han till döds i Hörnösand av 23-årige Abubaker Mohamad Awad. Snart inleds rättegången mot Abubaker som står åtalad för mordförsök, två fall av grov våldtäkt och olaga hot. 

Det var natten den 10:e maj i år som Tommie Lindh knivhöggs till döds i Härnösand. Mordet skedde efter en fest i Tommie Linds lägenhet, där även hans vännina blev våldtagen och vittne till mordet. 

Abubaker ska ha skrattat medan han brutalt knivhögg Tommie Lind, och sa: ”Jag har mördat honom”. 

Den utlösande faktorn var att Abubaker ansåg att Tommie Lindh var rasist för att han ägde en SD-keps. Tommie Lindh var mycket politiskt intresserad och hans familj har tillbakavisat att Tommie skulle haft kopplingar till den högerextremistiska miljön enligt Expressen. På foton från förundersäkningsprotokollet ser man att Tommie Lindh sparade på olika typer av kampanjmaterial från olika partier, alltifrån Feministiskt initiativ, (FI) till Alternativ för Sverige, (AFS).

Bild ur förundersökningen.

Efter att Tommie Lindh knivhöggs och fortfarande var vid medvetande uppmanade Tommie hans vännina att hon skulle göra som Abubaker sa för att slippa gå samma öde till mötes. 

Hon blev senare våldtagen i Tommie Lindhs blod, dels inne på toaletten, men även i sängen i sovrummet. Under händelsen ska Abubaker ha varit kraftigt påverkad.

Abubaker Mohamad Awad var sedan tidigare dömd för bland annat sexuellt ofredande. Abubaker är dels medborgare i Sudan men fick även svenskt medborgarskap 2011. 

Annons

Mordet väckte stor uppmärksamhet i sociala medier i våras, men det var lågt intresse från de stora dagstidningarna. 

Rättegången kommer hållas den 6:e oktober i Ångermanlands tingsrätt.    

Jag läser upp delar av förundersökningsprotokollet för Nyhetsbyrån.

Isabelle Eriksson

[email protected]

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!