Stefan Löfven: ”Sverige ljuger inte om Estonia” – utredning inleds

Stefan Löfven: ”Sverige ljuger inte om Estonia” – utredning inleds

Statens haverikommission har nu inlett en förundersökning av utredning av hålet i M/S Estonias skrov. Det skriver Aftonbladet.

Annons

Sverige för nu diskussioner med både Estland och Finland om att ta nästa steg. Samtidigt utesluter inte statsminister Stefan Löfven (S) nya dykningar.

– Sverige ljuger inte om Estonia, säger Löfven till Aftonbladet.

Hålet i M/S Estonias skrov blev känt efter den dokumentserie som hade premiär i måndags. Dokumentärfilmarna hade tagit sig ner till vraket med fjärrstyrd undervattenskamera. Upptäckten av hålet har beskrivits som ”sensationell” och har förändrat mycket om hur man ser på förlisningen av Estonia.

Regeringen har tidigare i veckan hänvisat till ”expertmyndigheter”, och att dessa måste komma med besked huruvida en ny utredning ska genomföras eller inte.

En av myndigheterna som regeringen har syftat på är Statens haverikommission som nu inlett en granskning. 

– Vi granskar de uppgifter som har kommit fram och överväger vad det kan få för konsekvenser. Men vi har inte något beslut att redogöra för just nu, säger Jonas Bäckstrand, ställföreträdande generaldirektör på Statens haverikommission.

– Det handlar om nya uppgifter som har publicerats i filmform och självklart tittar vi på dem för att kunna göra en bedömning av om det finns anledning att vidta ytterligare åtgärder.

Annons

Utrikesministrarna i Finland, Estland och Sverige har slagit fast att en eventuell utredning ska ske gemensamt mellan länderna.

– Det har vi att förhålla oss till och självklart har vi kontakt med systermyndigheterna i de andra länderna. Vi diskuterar med dem om vad som har framkommit i de här filmerna, säger Jonas Bäckstrand.

Han vill inte nämna vad man kommit fram till hittills.

– Men jag är av uppfattningen att nya uppgifter naturligtvis ska granskas och bedömas.

Han vill inte uppge om man fått ett officiellt uppdrag av regeringen att granska M/S Estonia.

– Jag vill inte närmare kommentera det men vi har löpande kontakt med regeringskansliet.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar nu för första gången hålet i skrovet. Löfven säger att regeringen tar de nya uppgifterna om Estonia på största allvar.

Till Aftonbladet säger han att Sverige inte ljuger om Estonias förlisning:

– Jag vill inte bidra till en ökad konflikt, utan jag har en bra dialog med min motsvarighet i Estland – Jüri Ratas – och vi har kontakt i frågan. Jag tycker att det är viktigt att vi samarbetar, säger Löfven.

Statsministern utesluter inte nya undersökningar av fartyget.

– Vi utesluter inget men jag vill att expertmyndigheten ska titta på det först.

Tolkar jag dig rätt att du inte utesluter nya dykningar vid Estonia?

– Vi utesluter inget. Nu vill jag att expertmyndigheten tittar på det här, om det är något nytt som ni ser som ger anledning till någonting.

Löfven säger samtidigt att han inte är beredd att ändra gravfridslagen, som innebär att det är olagligt att dyka vid Estonia.

Andreas Swedberg

Relaterat
Gåtan ”Estonia” lär aldrig bli löst – men vi kan lära oss för framtiden!

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!