Estonia: ”Detta kan vara den största svenska skandalen i modern tid”

Estonia: ”Detta kan vara den största svenska skandalen i modern tid”

Ledaren för den svenska stiftelsen Estoniaoffren och anhöriga säger att ”detta kan vara den största svenska skandalen i modern tid”. Det skriver estniska Delfi.

Annons

Vi har begärt dokument från Säpo (Säkerhetspolisen – red.) Såväl som från MUST, militära underrättelsetjänsten, men de kommer att vägra. De håller allt hemligt!

Medlemmar av den svenska Stiftelsen Estoniaoffren och Anhöriga (SEA), som består av släktingar till de omkomna på färjan Estonia, har aldrig trott på den officiella versionen att Estonia sjönk på grund av bogvisiret. Efter att man nu har dokumenterat ett hål i skrovet efterlyser SEA en ny utredning av orsakerna till förlisningen av Estonia.

Berglund från Säter förlorade sin frus föräldrar i katastrofen 1994 med Estonia. Senare samma år deltog han i bildandet av SEA och på grund av sitt starka engagemang för organisationen antog han den ledarroll som han fortfarande har idag. Berglund anser att myndigheternas handlingar efter katastrofen innebär att man uppenbart har dolt orsaken till haveriet. I alla fall har sanningen inte kommit fram, något som Berglund och SEA är övertygade om.

”Att hantera Estonia-katastrofen kan vara den största skandalen i Sverige i modern tid! Det är så jag ser på saken”, säger Berglund. Den information som nu har framkommit med det dokumenterade hålet ger stöd åt vad SEA hela tiden har sagt.

”Jag är inte förvånad över att de hittade ett hål, det har experter sagt direkt efter skeppsbrottet, att det måste finnas ett hål under vattenlinjen, annars sjunker båten inte så snabbt, säger Berglund. ”Men jag är förvånad över att det var så lätt att hitta. Kanske beror det på storleken, att det är ett stort hål! ”

Berglund är en av få som fick se bilder av det ”sensationella” fyndet innan dokumentären sändes. Han och SEA förbereder nu för nästa steg.

”Vi kräver nu bara att den svenska regeringen berättar för oss vad som faktiskt hände”, säger Berglund.

Enligt Berglund är det svårt för honom att göra sig av med sina misstankar om att myndigheterna visste om hålets existens från början.

Annons

”De säger inte ens om de vet något, de hänvisar till ”nationell säkerhet”, trots att vi pratar om en civil olycka under fredstid”, avslutar Berglund.

Andreas Swedberg

Relaterat
Flera militära fordon har setts köra på Estonia kvällen för katastrofen

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!