Hälften av alla 15-åringar mår psykiskt dåligt – skola och nätet orsak

Hälften av alla 15-åringar mår psykiskt dåligt – skola och nätet orsak

Nästan hälften av alla 15-åringar mår psykiskt dåligt. Detta enligt Folkhälsomyndigheten. Oro, nedstämdhet, ont i magen, irritation, nervositet, ont i ryggen… Hälften. Det är väldigt mycket och väldigt oroande.

Annons

Psykosomatiska besvär hos unga mäts via ”Skolbarns hälsovanor” och om den unge har minst två av dessa besvär mer än en gång i veckan under det senaste halvåret räknas det som psykisk ohälsa.

Varför är det då så här?

Under perioden 1985 – 2014 ökade den psykiska ohälsan hos unga – dramatiskt. Det var även under den tiden stora förändringar i skolan gjordes. LPO 80 blev LPO 94.

Mycket dåligt för barnen, mycket dåligt för lärarna också. Mycket dålig läroplan överhuvudtaget, jag har inte sett något som förbättrats – bara drastiskt försämrats.

Våra unga drabbas och lärarna orkar inte med det de utbildat sig till. Arbetsmarknaden blev även tuffare under den här tiden, lågkonjunktur.

Jag ska förklara de olika läroplanerna.

LPO 80: 160 sidor. Mycket komplett styrdokument. Innefattar kurs och timplaner. Uttalat tillvägagångssätt för läraren vilka ämnen som är viktiga och vad de ska innehålla och exakt hur många timmar de olika ämnena ska ha. LPO 80 kunde användas som handbok för lärare.

Annons

LPO 94: 20 sidor. Inga kurs- och timplaner. Endast mål och riktlinjer för arbetssätt. Här blir det väldigt tydligt att staten slutat styra undervisningen på skolorna.

Nu ställs kraven på vad eleverna ska kunna efter årskurserna. Allt ansvar lämnas till lärarna. Enligt Pisa och Timss försämras högstadieelevernas prestationer, kraven är för stora. Unga klarar inte av att prestera och själva lägga upp sitt skolarbete.

LPO 80: Skolan ska fostra eleverna LPO 94: Familjen ska fostra sina barn. Skolan kan stötta.

LPO 80: Hela skoldagen är tydligt utformad och nerskriven. LPO 94: Inget upplägg om skoldagen överhuvudtaget.

Det är högstadiet. Pubertet och sökande efter identitet. Fortfarande barn. Den nya läroplanen passar inte barn. Det är högskolenivå. Det förstår alla som har eller haft en ”högstadieunge”.

Mycket händer i den här åldern och att begära det LPO 94 gör är orimligt och riktigt dåligt. Barn och unga slås ner i skorna och blir sjuka av alla krav.

Skolan är bara en av orsakerna till psykisk ohälsa.
Uppväxtvillkor som dålig ekonomi, familjetyp, utbildningsnivå, födelseland, litet nätverk – allt detta påverkar barnet ända upp i vuxen ålder. Ju fler svårigheter desto större risk för psykisk sjukdom.

Den mindre auktoritära uppfostran vi har idag är enligt Folkhälsomyndighetens undersökningar främjande för barns psykiska mående dock.
Skilsmässor, nya familjekonstellationer och varannan-veckas-boende skapar stress.

Bara att flytta varannan vecka tror jag de flesta skulle bli stressade av.

Lägg sen till sociala medier och internet… Här sker saker vi vuxna inte har kontroll över. Det som sker här är definitivt inget för unga. Att ha åldersgräns på biografer känns förlegat. Det är nog mer för föräldrarnas skull så de vet vad de låter sina barn se.

Barn vet mycket mer än vi tror – information de inte kan hantera. De kan heller inte berätta om det de ser då de vet att det är förbjudet område.

Snapchat, sms, mms, Tiktok, Facebook, Instagram och många fler. Plattformar som bidrar till oro, ångest, intriger och mobbning. Allt detta tillsammans är mer än vad barn och unga klarar av. Det ser vi nu svart på vitt.

Ninni Högnäs

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!