Utbytesstudenter flyr från utsatta området Tjärna Ängar

Utbytesstudenter flyr från utsatta området Tjärna Ängar

BILD: Tjärna Ängar, FOTO: Isabelle Eriksson

Annons

Skottlossningar, stölder, knivskärningar, våldtäkter och skolbränningar.

Internationella utbytesstudenter kräver nu i ett brev att förflyttas från Borlänges utanförskapsområde Tjärna Ängar efter senaste tidens våldsspiral. Mufassireen Ahmed kommer från Indien och är kårrepresentant för internationella studenter på Högskolan Dalarna. Hon är en av initiativtagarna till brevet som skickats till kommunen, fastighetsvärden och högskolan. ”Vi kräver en säkrare plats att bo på, den senaste tidens upptrappade brottslighet i området gör att studenter känner sig otrygga och stressade, säger hon till Nyhetsbyrån”.

Mufassireen Ahmed kom till Sverige för att studera sin master 2018. Hon är en av cirka 400 studenter som bor i området Tjärna Ängar i Borlänge. Hon är engagerad i Högskolan Dalarnas studentkår som representant för internationella studenter. Tillsammans med Peter Huld, även han ledamot i studentkåren, har de författat ett brev som de skickat till bland annat rektorn på högskolan, fastighetsvärden och kommunen.

I brevet har de samlat in uppgifter från olika utbytesstudenter som vittnar om alltifrån rån till våldtäkt. Många studenter har även fått bevittna knivskärningar och några har hört skottlossning när de suttit och pluggat på sina rum.

I brevet framgår även att studenter mår dåligt, både psykiskt och fysiskt, vilket påverkar deras studiemotivation. Studenter har till och med avslutat sina utbildningar och lämnat Sverige för att de inte känt sig trygga. Många utbytesstudenter har betalat dyrt för att studera i Sverige och har haft höga förväntningar på sin vistelse. De erfar att bilden som målats upp av Sverige i reklammaterial på nätet inte stämmer med verkligheten. Studenterna är även besvikna att de inte får ta del av svensk kultur då det i princip inte bor en enda etnisk svensk i området. 

– Jag känner mig otrygg när jag går ut på kvällarna. En gång blev jag förföljd av ett gäng så jag fick ringa mina kompisar. Många tjejer känner att de blir förföljda, berättar Mufassireen Ahmed till Nyhetsbyrån.

Huld och Ahmed skriver i brevet att situationen är kritisk och att händelserna är polisanmälda. Studenterna förtjänar en bättre plats, anser de. Dels vill de bo närmare centrum, där det finns arbetsmöjligheter och närliggande företag, dels vill de komma bort från ett område som präglas av hög arbetslöshet och kriminalitet.

Annons

Studentboendet på Tjärna Ängar heter Locus och byggdes för knappt 15 år sedan. Själva lokalerna och rummen är studenterna nöjda med, det är den omgivande miljön som gör det otryggt. Enligt polisen var området klassat som ett särkilt utsatt område 2019. Arbetslösheten och analfabetismen är hög och de flesta som bor i området är migranter från Afghanistan, Somalia och Irak. Somalier är den största demografiska gruppen i området. 

Ahmed berättar specifikt om en händelse där en kille låg och sov på sitt rum och plötsligt blev överfallen och rånad på sina värdesaker, bland annat mobil och pengar. De två gärningsmännen hade klättrat upp för stupröret, slagit sönder fönstret och sedan tagit sig in i lägenheten som låg på andra våningen. 

Redan 2016 krävde studenter på Tjärna Ängar att komma bort från området efter en brutalt våldtäkt. Då gjordes inget från varken Högskolan Dalarnas sida eller kommunen. Mycket på grund av tryck från olika lobbyorganisationer såsom Dalarna mot rasism och Borlänge multikulturella förening som tyckte att man svartmålade området.

Nyhetsbyrån har utan framgång sökt Martin Norsell, rektor vid Högskolan Dalarna, för en kommentar om studenternas brev. Dock har rektorns sekreterare svarat att Dalarnas studenthälsa och studentkår kommer träffa företrädare för kommunen och fastighetsvärden Tunabyggen i veckan för att diskutera situationen. Det är Borlänge kommun som äger studentboendet Locus och som har det yttersta ansvaret för huruvida det blir en omplacering eller ej. 

Isabelle Eriksson

[email protected]

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!