Varför brinner Sveriges gamla klockstaplar?

Varför brinner Sveriges gamla klockstaplar?

Varför brinner så många av Sveriges gamla klockstaplar just nu? De har ju burit upp våra gamla klockor i hundratals år. Klockor som anger tid och ringer till gudstjänst – eller varnar för krig och olycka. Daniel Sjöberg, som är ansvarig utgivare för bloggen Allmogens skriver om detta.

Annons

Sjöberg pekar på att klockstaplarna är en viktig del av vårt kulturarv, att de plötsligt brinner ned nu förbryllar. I Sigtuna brann en klockstapel 2016, i Nyköping 2017 och nu en nere i Småland.

Handlar det om kortslutning i elsystem? Eller bränner någon ned klockstaplarna, frågar sig Daniel Sjöberg. Han förutsätter också att de byggs upp igen, som skett i just Sigtuna och Nyköping.

För några dagar sedan brann – eller brändes – klockstapeln i småländska Hagshult ned. Den har stått sedan 1700-talet, men nu gick det inte längre. Polisen misstänker enligt SVT att branden var anlagd.

Vad händer nu? Lägger Svenska kyrkan pengar på att bygga upp den igen? Eller kommunen? Eller står staten för pengarna, då detta är ett kulturarv? Sannolikt byggs den upp – men kanske inte lika självklart som i Sigtuna eller Nyköping.

I Nyköping kunde polisen inte styrka att branden vara anlagd, så media var snabbt ute och meddelade att det inte handlade om en anlagd eld, skriver Sjöberg. Men misstanken finns där uppenbarligen.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!