Vi går framåt – gammelmedia backar trots presstöd

Vi går framåt – gammelmedia backar trots presstöd

NB Nyhetsbyrån fortsätter uppåt. Det är roligt med uppmärksamhet, även om vi inte funderar så mycket på var andra ligger i jämförelse med oss. Det viktiga är att du som läsare gillar oss – och blir vi stora får vi förstås också annonsörer. Det behöver vi, eftersom vi lever på det vi själva drar in.

Annons

Vi är med på en lista i något som heter ”maktbarometern”, som ”Medieakademin” ger ut varje år. Visst är det kul att vi är uppskattade och att vi klättrar för varje år i inflytande på sociala media. Det tänker vi förstås fortsätta med.

Och det är också härligt att se, att vi konservativa tar för oss. Högerpolitikens företrädare växer på plattformarna och dominerar stort. Vänstern viker. Traditionella media som Dagens Nyheter tappar, nya media som NB Nyhetsbyrån vinner mark. Hanif Bali syns mer, Annie Lööf mindre.

Dock verkar det framför allt vara andra som ägnar sin tillvaro åt att analysera vilka aktörer som har mest inflytande på sociala media. Och det är inte oviktigt. Men det är inte det som driver oss.

I veckan som gick gjorde lokalmedia – socialdemokratiska Folkbladet – i Norrköping ett stort reportage om NB Nyhetsbyrån och mig som grundare. Det blev kanske litet väl mycket av ”hemma-hos-reportage” och syftet var nog inte att framhålla NB Nyhetsbyrån i särskilt positiv dager. Men tidningen gjorde det ändå ganska bra och trevligt – även om vi fick gliringar:

”Ingen journalistutbildning” hade jag. Precis som om en sådan skulle få dagens murvlar att skriva bättre…

”Åsikter” var vad vi jobbade med. Precis som om dagens åsiktsstinna mainstream-media bara skrev fakta…

”Tjäna pengar” ville vi göra. Och DET är inte fint i mediala sammanhang…

Annons

Journalistutbildning? Vi kan väl säga så här: Den är knappast viktigt för oss. Det har dagens agendareportrar visat med önskvärd tydlighet. Vi förlitar oss på bildning och analysförmåga.

Åsikter? Ja, det har vi på ledarplats och ibland i våra kulturartiklar. Ungefär som andra tidningar. I övrigt försöker vi lyfta fram mer fakta och från andra håll – inte minst från utlandet – än vad mainstream-media är intresserad av eller förmår.

Intäkter? Ja, sanningen att säga är de ganska blygsamma men vi kämpar på för egen maskin. Att litet föraktfullt avfärda strävan att bli lönsam och tjäna pengar kan man kosta sig om man lyfter många miljoner i presstöd varje år. Eller är betald av andra skattepengar.

Cirka en halv miljard av våra skattepengar betalas ut i presstöd varje år. Till tidningar som i en sund ekonomi hade varit nedlagda för decennier sedan. Folkbladet får årligen runt sju miljoner och andra olönsamma media, som allt färre läser, hålls under armarna av skattemiljoner – och sedan låser de sina artiklar, trots att vi betalar dem.

Då är det bättre att vara öppen med sina artiklar – även om vi på sikt också kanske behöver låsa en del för prenumeranter – och växa som vi gör.

Vi gör det för er – kära läsare – och under hösten räknar vi med att komma igång även med TV och poddradio. Det här är kul, vi blir inte så rika av det, men vi växer av egen förmåga och tack vare ert intresse. Det är vi glada och stolta över!

Önskar er alla en fin fredag och stundande helg!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!