Faller regeringen?

Faller regeringen?

Nej, det blir inte kaos om regeringen faller. Aftonbladet och andra S-organ pratar i nattmössan. Det råder däremot kaos just nu på grund av regeringen, en fullkomligt handlingsförlamad samling som inte har lyckats med mycket.

Annons

Att en majoritet i riksdagen fäller en regering man inte gillar är inte kaos. Det är demokrati. Däremot är det väl tveksamt om Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt vågar löpa linan ut, trots hög svansföring.

Ebba Busch verkar dock vara på hugget och fast besluten att fälla regeringen och det sägs, att även Moderaterna är med på tåget.

Centerpartiet – å sin sida – kommer inte att vika sig kring LAS, sade man i partitoppen, när vi pejlade läget på fredagen. Så det lär bli ett chicken race… Centern är förstås pressat, men partitoppen har varit mycket tydlig med att ”Januariavtalet” gäller.

Men kanske är dramatiken ändå fåfäng. Trots upptrappningen bedömer många, att det rör sig om ett spel för gallerierna, något som media också gärna blåser upp.

Sjöstedt är nog egentligen inte intresserad av att fälla regeringen och Löfven vill förstås försöka undvika det till varje pris. Eller också tackar V-ledaren för sig på detta sätt. Men vem tar då hand om kommunisternas extra valrörelse?

Det vore inte likt svensk politik om regeringen fälls i  frågan om LAS och vem skulle egentligen vilja ta över och bilda regering nu – för att i praktiken kanske kunna regera i maximalt 18 månader innan nästa valrörelse drar igång?

Det blir i alla fall några spännande dagar, mycket spekulationer och osvuret är alltid bäst.

Annons

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!