”För många vita i Umeå kommunfullmäktige”

”För många vita  i Umeå kommunfullmäktige”

Vänsterpartisten Nasteho Osman Lander sitter i kommunfullmäktige i Umeå. Hon skriver i ett debattinlägg i Västerbottens Kuriren, att hon blev förskräckt när hon efter sommaren klev in i fullmäktige, som Coronapandemins restriktioner hade gjort ”helt vitt”. Inlägget är nedan presenterar i en kortare version:

Annons

”Den 31 augusti tjänstgjorde jag i kommunfullmäktige för första gången sedan pandemins början. Jag klev in i ett rum som innan pandemin brukade innehålla en bredare representation, men som nu var helt vitt.

Detta föregicks av en överenskommelse mellan partiernas gruppledare. Tanken var att minska antalet ledamöter till endast 35 för att bromsa smittspridningen. Fördelningen är gjord för att stämma överens med hur många mandat de olika partierna har.

Det blev tydligt för mig att ännu färre av oss med utomeuropeiskt påbrå fick plats vid maktens sal. När det var upp till en liten grupp människor på ledande positioner att välja företrädare, var plötsligt det interna arbetet bortblåst.

Detta visade på att det är medlemmarna som driver frågan om ökad representation och maktfördelning. För när makten ges utrymme att själv fördela mandat, väljer den bevisligen en homogen grupp med lika referensramar.

Det är i makthavarnas intresse att förstärka de strukturer som befäster vita (främst) mäns plats i hierarkin. Därför ska vi konsekvent synliggöra och ifrågasätta den rådande maktordningen. Annars stagnerar den utveckling som kommer av att fler är med och formar samhället.

Arbetet mot rasism är i allra högsta grad beroende av frågan om representation i de rum där beslut fattas. Antirasism kräver självrannsakan och solidaritet med de som utsätts för diskriminering, hatbrott och strukturellt våld.

Vänstern har länge och ihärdigt tagit ställning mot rasism. Representation vidgar perspektiven och möjliggör ett samhälle där fler får plats, på lika villkor. Därför är 32 procent av våra ledamöter i riksdagen utlandsfödda, jämfört med 11,5 procent i riksdagen totalt.

Annons

Föreställ dig nu att som ensam kvinna kliva in i ett rum med 34 män. För att sedan sätta dig och lyssna på hur kvinnofientliga partier beskyller kvinnorna för de konsekvenser fler års nedskärningarna orsakat.

Byt nu ut det stycket ovan till en fråga om etnicitet. Det finns inga ord som kan beskriva känslan som fyllde mitt hjärta, men sorg får duga. Jag tänker inte stå handfallen när rasismen tar allt mer plats i våra demokratiska rum. Jag kommer ta debatten, slå vakt om alla människors lika värde, min rätt till liv.

Den nyligen avlidne kvinnorättskämpen Ruth Bader Ginsburg sa en gång, översatt ”Kvinnor hör hemma där beslut fattas”. Ord som talat rätt till mitt hjärta och stärkt mig när jag tar plats i såväl mansdominerade som vita rum eftersom budskapet är lika relevant i kampen mot rasismen.”

 

Foto: Facebook

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!