”Renässansrebeller – från Cecilia Vasa till kung Kristina”

”Renässansrebeller – från Cecilia Vasa till kung Kristina”

Renässansen var Antikens ”pånyttfödelse” efter Medeltidens mörker. Men lika litet som Medeltiden bara var ”mörk” var Renässansen endast en ljus upprepning av Antiken. Perioden präglades till stor del av krig, grymheter och brutala furstar – liksom även av vetenskap och upplysning.

Annons

Om några av aktörerna på denna historiska scen runt 1500-talet har Anna Carlstedt skrivit en mycket underhållande och intressant bok – inte bara för den specialintresserade utan för alla och envar som vill lära sig något om en tid som i hög grad har färgat vår egen.

Gustav Vasas vilda dotter Cecilia inleder. Och hon var verkligen en furstinna som fick omvärlden att höja på ögonbrynen. Den första Vasakungens sista ättling på den svenska tronen – Kristina – avslutar. Hon verkade visserligen efter renässansen, i den begynnande barocken, men framstår på många sätt som en renässansfurstinna.

Däremellan hittar vi kända och okända historiska storheter – som Henrik IV av Frankrike, den mäktiga franska drottningen Katarina av Medici, Maria Stuart, profeten Nostradamus, Erasmus av Rotterdam, astronomen Giordano Bruno – och även den färgstarka furstinnan Anna Nzinga av Angola. Säkert ett nytt namn för många – men välkänd i sin samtid av många européer.

Anna Carlstadts personporträtt av människor som levde för 4-500 år sedan är en fröjd att läsa, roliga och lättsamt skrivna men på gedigen vetenskaplig grund. Carlstedt disputerade på den franska renässansen och uppehåller sig gärna där. Men å andra sidan präglades det mesta vid denna tid av det som skedde i Frankrike.

En härlig bok full av kunskap, bildat skriven om bildade, många gånger grymma, alltid profilerade människor i en tid som på många sätt har präglat vår eget upplysta västerland. Rekommenderas varmt!

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!