Tvingades ta av sitt kors vid skolfotografering – korset ansågs ”kränkande”

Tvingades ta av sitt kors vid skolfotografering – korset ansågs ”kränkande”

En 15-åring berättade hur fotografen bad honom ta av sitt kors vid skolfotograferingen. Samtidigt fick andra elever i skolan ha på sig sina religiösa symboler under höstens fotografering. Det skriver Dagen.

Annons

Lärarna var fokuserade på att styra upp klassen inför fotograferingen så det var bara personerna runtomkring som märkte vad som hände. Fotografen tyckte inte att korset skulle göra sig bra på skolfotot. Det sade 15-åringen.

En anmälan rörande avlägsnandet av korset  skickades till Diskrimineringsombudsmannen (DO) strax efter händelsen. Fotografen uppges ha sagt att “det skulle kunna vara kränkande om det kom med på skolfotot”.

”Mina lärare hörde inte det hela. Men jag blev lite chockad. Det här hade jag aldrig upplevt tidigare. Så jag tog av mig korset och stoppade det i fickan. Det kändes inte bra.” Det berättade 15-åringen.

15-åringen berättar att han och hans familj är aktiva i Svenska kyrkan och att alla i klassen sedan länge vet att han är kristen, vilket är helt accepterat och oproblematiskt.

Det fanns dock andra i skolan som bar religiösa symboler under fotograferingen:

”Jag vet att de som har slöja inte behövde ta av den.” Det sade 15-åringen. ”Det är så klart inget jag önskar skulle hända. Men om jag tvingades att ta av mig mitt kors borde väl samma sak gälla även för andra religiösa symboler.”

Pojkens far förklarade varför man hade anmält saken till DO samt Barn- och elevombudet (BEO):

Annons

”Det här kan tyckas vara en liten sak. Men ytterst handlar det om vilket samhälle vi vill ha och hur mycket vår religionsfrihet är värd. Då blir en sådan här händelse allvarlig och principiellt viktig att reagera på.”

Fadern vill också jämföra med om en skolfotograf hade bett en elev att ta av sig sin davidsstjärna eller slöja. ”Det skulle vara ett fruktansvärt övergrepp. Men när det är en kristen symbol, då verkar det inte vara så farligt.”

Han hoppas, att man vågar ta det här på allvar. Än så länge har familjen inte fått någon reaktion från DO eller BEA.

Rektorn på skolan menade, att man ”tycker att det som hände är märkligt. Det är en fotofirma som kommer och tar bilderna och fotografen tog ett felaktigt beslut.”

Fotofirmsn har tagit på sig ansvaret. Det var en enskild fotograf som hade gjort fel, menade rektorn. Samtidigt har det blivit diskussion på skolan om vad som skall vara tillåtet att ha på sig vid en skolfotografering.

Christopher Jarnvall

 

Foto: Privat

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!