Arin Karapet (M): Utrikesministern måste fördöma Turkiets aggressioner

Arin Karapet (M): Utrikesministern måste fördöma Turkiets aggressioner

BILD: Arin Karapet, BILD: Riksdagens pressbilder

Annons

Azerbajdzjan bedriver just nu ett anfallskrig mot den armeniska enklaven Nagorno-Karabach. Området är en autonom region och ligger i Azerbajdzjan men har armenisk majoritetsbefolkning. Två folk strider nu mot varann och risken är att storkrig bryter ut då båda grupperna har stormakter i ryggen. ”Ann Linde måste fördöma Turkiets militära inblandning, annars kan vi få ett regionalt krig mellan stormakterna”, säger riksdagsledamoten Arin Karapet (M) till Nyhetsbyrån.

Konflikten i Nagorno-Karabach, Azerbajdzjan, har djupa rötter och sträcker sig tillbaka till början på 1800-talet. Armenien, där majoriteten av befolkningen är kristna, har en historia av folkmord då 1,5 miljoner armenier blev massakrerade av den turkiska regeringen under dåvarande Ottomanska riket. Armenien har politiskt stöd i Moskva, medan azerierna stöds av Nato-medlemmen Turkiet. I Azerbajdzjan är majoriteten av befolkningen muslimer.

Azerbajdzjans diktator Aliyev har på senaste tiden med stöd av Turkiets president, Erdogan, låtit militära upptrappningar destabilisera regionen. Striderna har i nuläget krävt närmare 500 liv, varav cirka 60 civila.

– Reuters och andra trovärdiga källor säger att Turkiet sänt över terrorister, tidigare IS-krigare i Syrien och Libyen, till Azerbajdzjan. Dessa islamistiska terrorister riskerar att dra in Ryssland och Iran i konflikten, säger Arin Karapet till Nyhetsbyrån. 

Det vi ser här är en konflikt mellan demokratin Armenien och de två diktaturerna Turkiet och Azerbajdzjan, skriver Arin Karapet på sin Facebook.

För ett par dagar sedan sprängde azerisk artillerield hål i den anrika katedralen Ghazanchetsots, 30 kilometer från frontlinjen.

Amnesty International rapporterar om allvarliga krigsbrott och att Azerbajdzjan ska ha gjort sig skyldig till brott mot internationella konventioner. Många har sagt att striderna förenklat står mellan kristna och muslimer.  

Annons

Armeniens Ambassadör i Sverige, Alexander Arzoumanian, säger till Nyhetsbyrån att det är ett fullständigt krig i regionen just nu men att man fortfarande kan flyga till Armenien. Han berättar att Ann Linde skulle besökt Armenien förra veckan men att hon fick ställa in och meddelade att hon nu förskjuter besöket till framtiden. 

Alexander Arzoumanian säger att han är orolig över utvecklingen i området och att internationell hjälp och påtryckningar behövs för att stoppa våldsspiralen.  

Europa har sedan kriget i Syrien gjort sig beroende av Nato-medlemmen Turkiet och dess president Erdogan. Arin Karapet begär nu att utrikesminister Ann Linde fördömer Turkiets militära inblandning och vidtar åtgärder för att få stopp på konflikten. 

Charlie Weimers, Europaparlamentariker för Sverigedemokraterna, har även uppmärksammat striderna i Nagorno-Karabach och lyft upp frågan i Europaparlamentet. Han säger att EU endast beklagat striderna och uppmanat parterna att gå till förhandlingsbordet. 

Charlie Weimers föreslår istället konkreta åtgärder, som sanktioner mot Azerbajdzjans diktator Aliyev. 

I ett tal i Europaparlamentet säger han att ”ska vi verkligen låtsas att Armenien och Azerbajdzjan är lika goda kålsupare?” Han hävdar att detta är ett aggresionskrig initierat av den azeriska diktatorn som stöds av Turkiet och dess jihadistiska allierade för att genomdriva rättvisan som förorsakats av Josef Stalins separering av Nagorno-Karabach från Armenien. 

Igår rapporterade Aftonbladet att en vapenvila nu ska träda i kraft i enlighet med Röda korsets kriterier i utbrytarregionen.

Parterna, Armenien och Azerbajdzjan, ska nu försöka få till en fredlig lösning, men kort efter att avtalet skrivits på bröt stridigheter ut på nytt i regionen.

Protester mot Azerbajdzjans och Turkiets aggressioner sker just nu i Latinamerika, USA, Europa men även i Sverige har mindre protester genomförts.

Isabelle Eriksson

[email protected]

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!