Florence Nightingale – historiens mest kända sjuksköterska 200 år

Florence Nightingale – historiens mest kända sjuksköterska 200 år

I år – 2020 – fyller flera bemärkta historiska personer jämnt. Beethoven (250 år) och Jenny Lind (200) talas det en del om. Mer tyst har det – med något undantag här i Sverige – varit kring 200-åringen Florence Nightingale, född i maj 1820 i Florens – därav hennes namn.

Annons

Föräldrarns var britter, som vid tiden för Florence’ födelse bodde utanför Florens. Fadern blev förmögen efter ett betydande arv och Florence växte upp på ett gods i England och fick även ett årligt belopp som gjorde det möjligt för henne att leva ett självständigt liv.

Hon intresserade sig tidigt för sjukvård och ansåg sig ha fått ett kristet kall att bli sjuksköterska, något som ledde till bestörtning inom familjen. En kvinna i hennes ställning förväntades att bli hustru och mor. Att istället välja att bli sjuksköterska uppfattades som en revolt. På den tiden hade yrket dåligt rykte och sköttes främst av fattigare kvinnor.

Men Florence Nightingale arbetade hårt för att utbilda sig inom både konst och vårdkunskap, trots motstånd i familjen. Hon genomgick en diakoniutbildning på den lutherska skolan Kaiserswerth i dagens Tyskland. Vid denna tid var tyskarna ledande inom sjukvårdsutbildningen.

Hon blev en av de ledande förespråkarna för förbättrad vård på sjukstugorna och fick starkt stöd för detta. Det ledde till att hon blev aktiv inom reformer av fattigvårdslagstiftningen – inte bara inom sjukvård.

Hon avvisade flera friare och bestämde sig för att leva för sitt kall. Hon klarade sig också bra och kunde leva ett bekvämt liv på de årliga 500 pund (ungefär £40 000 i dagens penningvärde), som fadern gav henne.

Florence Nightingale är förstås mest känd för sina insatser under Krimkriget, som utkämpades mellan britter, fransmän och turkar på en sida och ryssar på den andra.  Hon verkade då vid en sjukstuga i Scutari i den asiatiska delen av Konstantinopel (idag Üsküdar i Istanbul).

Förhållandena inom krigssjukvården var miserabla och Nightingale lyckades genom framför allt hygieniska insatser sänka dödligheten vid militärsjukhusen i Krimkriget från drygt 40 procent till två.

Annons

Hon blev känd genom att Krimkriget fick en dålig start för Storbritannien. Pressen letade efter goda nyheter och då fick Nighingales välskötta sjukvård extra stor uppmärksamhet. När Storbritannien sedan hade segrat, blev Nightingale en nationell hjälte. Det möjliggjorde för henne att verka för en reformerad sjukvård.

Nightingale återvände till Storbritannien år 1857 och blev krigsministeriets främsta rådgivare i militärhygieniska frågor. Hon ägnade sig åt att utveckla sitt yrke och år 1860 grundade hon skolan Nightingale School of Nursing för sjuksköterskor i London.

Florence Nightingale gifte sig aldrig – annat än med sitt kall och hon har förblivit den historiskt mest kända representanten för sjuksköterskekåren genom alla tider.

Det man känner mindre till om henne är, att hon även hyste ett stort konstnärligt intresse och även blev känd för sina insatser inom statistiken. Hon var en pionjär för visuell beskrivning av statistiska förhållanden – framför allt inom sjukvården – och hon valdes 1858 som första kvinna in i Royal Statistical Society.

Nittio år gammal avled hon 1910 och slapp uppleva Första världskrigets fasor. Men hennes pionjärkunskaper låg till grund för den moderna krigssjukvården och hjälpte många skadade även där.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!