EU-parlamentariker Jessica Stegrud (SD) avstängd på Facebook

EU-parlamentariker Jessica Stegrud (SD) avstängd på Facebook

EU-parlamentariker Jessica Stegrud (SD) blev igår (tisdag) avstängd på Facebook på grund av en, enligt henne, oskyldig kommentar som hon upplever att hon blev anmäld för. Nedan följer en intervju med Stegrud om vad som hände och det som orsakade avstängningen.

Annons

När hände det att du blev avstängd på Facebook?
– Upptäckte det igår. Utspelade sig i måndags. Jag publicerade ett inlägg på Facebook om en debatt om klimat. Blev en diskussion i kommentarsfältet att ”Moderaterna har tagit in nazisterna i regeringen om man skulle samarbeta med SD om klimatet”.

Men har du verkligen inte skrivit något som kan tänkas bryta mot god ton?
– Jag gillar inte att bli kallad nazist, så jag gick in och tittade på profilen som fällde kommentaren, ser då att han är arbetshandledare på en kommun, jag minns dock inte vilken.

– Jag svarade, arbetshandledare inom en kommun och ändå så okunnig. Sorgligt.

– Jag såg sen att han hade anmält mig till Facebook, jag fick nämligen en varning. Tog en printscreen på den varningen och lade ut på Facebook. ”Det är enligt Facebook ok att kalla ett riksdagsparti för nazister men inte okej att skriva att någon är arbetshandledare?”.

– Han började sen skriva på min messanger att han skulle anmäla mig över allt.

Stegrud tycker inte att hon ska särbehandlas bara för att hon är EU-parlamentariker. Hon säger att det är ”helt okej” att hon blir avstängd. Däremot reagerar Stegrud på att hon kan bli kallad nazist på Facebook, men hon kan inte skriva att någon är arbetshandledare.

Annons

– Jag kan ha över hundratusen visningar på mina livestreams som jag gör varje vecka. Jag kan raljera över att vi har en naiv regeringen och så vidare, men jag kan inte svara någon som kommenterar hos mig, då blir det tal om självcensur, och det är mitt kommentarsfält. Det är oroväckande.

Vet du att det är denna kommentar som gjorde att du blev anmäld och senare blockerad?

– Jag vet inte riktigt varför jag har blivit anmäld, men jag kan tänka mig att det är den kommentaren. Sen vet man inte om det är en grupp som gått samman och massanmält och det är också oroväckande, om de har fått mig på radarn.

Hur påverkar det dig att du är avstängd på Facebook?

– Det är en viktig plattform, jag kör livestreams varje vecka. Ska jag verkligen behöva tänka på att jag inte kan kommentera om att jag upplever att någon är okunnig?

Hur länge har du blivit avstängd?

– Jag är blockerad i 24 timmar, ingen katastrof. Jag är mest orolig för att jag har hamnat på radarn och att denna person är ute efter mig och nu anmäler mig gång på gång.

Andreas Swedberg

Relaterat
Bergmark: ”Estonia är tveklöst utsatt för sabotage” – bekräftar spränghål

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!