SL:s trygghetskampanj i tunnelbanan får stark kritik – ”M och MP ytterst ansvariga”

SL:s trygghetskampanj i tunnelbanan får stark kritik – ”M och MP ytterst ansvariga”

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. De flesta som åkt i Stockholms tunnelbana senaste tiden har nog inte undgått SL:s senaste trygghetskampanj – ”Visa kollektivkurage, Titta bort”. Budskapet är framtaget av reklambyrån Garbergs på uppdrag av SL och uppmanar folk att stirra ned i mobilen och chatta med en trygghetsvärd när det sker ett brott i kollektivtrafiken. ”Detta budskap uppmanar till feghet och att inte visa civilkurage, vilket är väldigt anmärkningsvärt”, säger Gabriel Kroon, gruppledare för SD i Region Stockholm till Nyhetsbyrån.   

Annons

Många har reagerat starkt på Garbergs senaste reklamkampanj i Stockholms kollektivtrafik. I sociala medier har flera personer kommenterat affischen och menar att det är underligt att man ska titta bort när det sker ett brott. Vissa kommenterar att det kan finnas en poäng med en chattfunktion i vissa fall, men att Garbergs formulering är direkt korkad.  

BILD: Skärmdump Twitter

Reklambyrån menar själva att syftet med chatten är att resenärer ska kunna larma om hot eller otrygghet utan att behöva ringa ett samtal till SL:s trygghetscentral. Tanken var enligt SL:s marknadschef, Thomas Hansen, att resenären ska kunna få hjälp på ett mer ”diskret sätt”. Detta säger han i ett uttalande till tidningen Resume. 

För ett tag sedan i början på oktober blev en ung kvinna vid namn Natalie misshandlad på tunnelbanan av ett gäng på fyra killar. Hon menade att trots att ett 50-tal personer bevittnade misshandeln var det ingen som ingrep trots att hon vädjade om hjälp. Nu går TV-programmet Efterlyst ut med bilder på förövarna från kvällen den 2 oktober då misshandeln ägde rum. Hon är mycket upprörd över SL:s affisch. I ett kritiskt inlägg på hennes Facebooksida skriver hon att hon känner sig arg, besviken och förbannad över budskapet. 

BILD: Skärmdump Natalies Facebook

Vid regionfullmäktige i Stockholm Stad igår tog Gabriel Kroon (SD) upp frågan om medresenärer ska avstå från att fysiskt ingripa vid särskilda händelser i kollektivtrafiken. Frågan var direkt ställd till trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) som svarade att han förmodligen själv skulle ingripit om det skedde ett brott. Vidare påpekade han att han inte kan kontrollera all reklam som sätts upp i kollektivtrafiken. Nyhetsbyrån har försökt nå Kristoffer Tamsons för en kommentar, men utan framgång. Hans sekreterare bekräftar dock att de avstår från att recensera SL:s kampanjer. Nyhetsbyrån kontaktade Gabriel Kroon:  

– Att chatta med en trygghetsvärd som eventuellt dyker upp ett par tunnelbanestationer senare, kan vara direkt riskfyllt och är inte rätt väg att gå. Titta bara på fallet med Natalie. Detta budskap visar på ytterst feghet och att slippa undan sitt samhällsansvar. Detta är en tydlig politisk ståndpunkt som indikerar på att inte visa civilkurage. Det är mycket beklagligt att Tamsons som säger sig stå upp för trygghet accepterar det här budskapet. Han och kollektivtrafikregionråd Tomas Eriksson (MP) är ytterst ansvariga för de visioner och strategier som rör kommunikationen i kollektivtrafiken, säger Kroon.    

I Sverige finns ingen civilkuragelag men både Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har motionerat om att införa en sådan lag.

Isabelle Eriksson

Annons

[email protected]

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!