Socialdemokraterna vill tvinga dina tvååringar att gå på förskolan

Socialdemokraterna vill tvinga dina tvååringar att gå på förskolan

BILD: Emmie Mikaelsson

Annons

Flertalet svenska och internationella experter har varnat i decennier om de risker som finns med att lämna barn på förskolan för tidigt. Oräkneliga studier har visat att småbarn riskerar att utveckla aggressions- och anknytningsproblem, men även psykisk ohälsa om de separeras från föräldrar och lämnas på förskolan när de är under tre år gamla. Trots detta vill elva Socialdemokrater att tvååringar ska tvingas gå till förskolan. ”Detta är inte bara en skandal utifrån ett barnhälsoperspektiv, det är även en grov frihetsberövning av föräldraskapet”, skriver samhällsdebattören och opinionsbildaren Emmie Mikaelsson. Nedan följer hennes debattinlägg:  

Elva Socialdemokratiska riksdagsledamöter har skrivit en motion där de lägger fram ett förslag om att göra förskolan obligatorisk från och med två års ålder. Politikerna menar att detta är en fråga om frihet för barnen. Det argumenteras i motionen att ”vägen till ett mer jämlikt samhälle börjar i sandlådan”. Här menar man att förskolan på något sätt ska rätta till de skillnader som finns i samhället i frågan om klass och bakgrund. De menar även att detta är en fråga om jämställdhet mellan män och kvinnor. Detta ska då underlätta för kvinnor att komma ut på arbetslivet. 

Men deras argument faller platt. Det är ironiskt att dessa Socialdemokratiska politiker använder frihet som ett argument när de berövar föräldrar friheten att bestämma vad som är bäst för sina egna barn. Att detta även skulle vara en fråga om jämlikhet mellan könen är också underligt. De som blir föräldrar har gjort aktiva val att bli just föräldrar. De mammor som väljer att vara hemma med sina barn har själva valt det. Varför ska politiker lägga sig i de fria val människor fattar om sina egna liv? Detta är än en gång ett exempel på hur svenska politiker tror sig veta vad som är bäst för alla andra.  

Sanningen är att det är helt tvärtom. Politikerna som skrivit motionen ignorerar helt och hållet den forskning som finns på området. Forskaren Maarit Johnson på Psykologiska Institutet vid Stockholms universitet är en av de forskare som pekar på kopplingen mellan för tidig förskola och den ökade psykiska ohälsan i samhället. Hon menar att barn riskerar utveckla problem med självförtroende, depression och ilska om de separeras från föräldrarna för tidigt. 

Varför lyssnar inte dessa S-politiker på experterna? Det verkar inte vara särskilt viktigt att lyssna på dem när det krockar med deras maktambitioner. Denna motion handlar inte om någonting annat än att politiker vill ha en större roll i att uppfostra dina barn”.

Emmie Mikaelsson

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!