Ukrainare dömda för mord i Markaryd släppta ur häktet

Ukrainare dömda för mord i Markaryd släppta ur häktet

De båda ukrainare som i tingsrätten dömts för mordet på Gert-Inge Bertinsson, 70, från Markaryd har släppts ur häktet. Beskedet kom under onsdagen, samma dag som förhandlingen i hovrätten avslutats. Det skriver KvP/Expressen.

Annons

De båda dömdas advokater är inte förvånade, eftersom de tyckte att det fanns stora bekymmer för åklagaren i målet.

De två ukrainska medborgarna Oleksandr Traiduk, 48, och Yaroslav Lavryniv, 49, dömdes av tingsrätten till livstids fängelse för mordet på Gert-Inge Bertinsson. Enligt åklagaren överföll och rånade de offret innan de misshandlade honom så svårt att han avled.

Gert-Inge Bertinsson sågs sist i Markaryd den 31 juli 2019, då han lämnade en frisörsalong. Enligt tingsrättsdomen har de båda ukrainarna rånat den 70-årige mannen på dennes bil, en Volvo XC 90.

Bertinssons kropp hittades i ett skogsområde söder om Markaryd den 10 augusti. Hans händer var tejpade och fötterna var bundna med livrem. Det fanns även tejp runt halsen och över ögonen. Offrets kropp och huvud var täckt med en filt.

Polisen kunde inte fastställa exakt dödsorsak. Men bevisningen räckte för en fällande dom i tingsrätten. Domen överklagades dock. Efter hovrättsförhandlingarna på onsdagen meddelade rätten, att de två misstänkta kunde försättas på fri fot. Sannolikt frias de från misstankarna.

Torgny Dahlberg, Yaroslav Lavrynivs försvarsadvokat, säger: ”Den medicinska utredningen ger till att börja med ingen klar bild av hur mannen har avlidit.”

Tommy Nilsson, som försvarar Oleksandr Traiduk, menar: ”Jag har konstaterat att det saknas teknisk bevising som binder min klient till gärningen, till platsen och till kroppen.”

Annons

Exakt hur de båda friade skall ta sig tillbaka till hemlandet är oklart.

”Jag förutsätter att min klient skall åka tillbaka till Ukraina. Frågan är bara hur, om han har pengar och så vidare. På häktet ställde de inte den frågan, utan släppte bara ut dem.” Det säger advokaten Tommy Nilsson.

Åklagaren Gunilla Öhlin vill inte kommentera fallet innan domen har meddelats.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!