Allt färre dömda utländska brottslingar utvisas

Allt färre dömda utländska brottslingar utvisas

Var tredje som döms till fängelse i Sverige är utländsk medborgare. Allt färre dömda utlänningar utvisas dock ur Sverige. Det handlar numera om tre på hundra. Har man någon anknytning till Sverige – exempelvis klantillhörighet – slipper man utvisning.

Annons

Detta visar en genomgång presenterad i Kvartal. Den är gjord av nationalekonomen och journalisten Micael Kallin.

BRÅ har analyserat utvisningarna under åren 2000–2014. Under denna period sjönk andelen utvisade utländska medborgare (ej folkbokförda i Sverige) dömda för samtliga typer av brott i tingsrätt (med eller utan fängelse i straffskalan) från drygt 20 procent till omkring 11 procent.

För dem som är folkbokförda i vårt land ger anknytningen ett starkt skydd mot utvisning. Under perioden 2010–2014 fick 57 procent av de morddömda samt 81 procent av dem som dömdes för våldtäkt eller grov våldtäkt stanna kvar i Sverige efter avtjänat straff.

Författaren till genomgången frågar sig, om den långtgående hänsyn som tas till brottslingens anknytning motsvarar allmänhetens rättsuppfattning.

Vad beror det då på att få utvisas på grund av brott? Det behöver inte vara så, att lagstiftningen är för generös. Den kan också vara otydlig eller snårigt utformad.

Orsaken kan också vara att domstolarna inte är tillräckligt restriktiva i sina bedömningar, då utvisning kan komma i fråga. Så resonerar Kallin i sin genomgång.

Det som i första hand behövs är kanske inte en lagskärpning. Utlänningslagen har sannolikt aldrig varit mer restriktiv än vad den är idag, då det gäller utvisning på grund av brott. Efter ändringar år 1994 skärptes bestämmelserna om utvisning.

Annons

Det finns redan utrymme med dagens lagstiftning att utvisa fler utländska medborgare som begår brott. Ändå blir utvisningarna förre.

Christopher Jarnvall

 

Foto: Wikipedia

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!