Kopparstölder mot järnvägen stoppar tågtrafik i Skåne

Kopparstölder mot järnvägen stoppar tågtrafik i Skåne

I natt stoppades tågtrafiken sedan koppartjuvar hade slagit till mot järnvägen vid tre ställen norr om Helsingborg. Nu planerar Trafikverket att sätta in bevakning på utsatta sträckor. Det skriver Helsingborgs Dagblad.

Annons

Kopparledningarna som stjäls hänger uppe i luften och det är förenat med stor fara att plocka ned dem. Nordvästra Skåne är hårt drabbat av kopparstölder vid järnvägen. Det märktes redan i somras.

”Det skulle man nog kunna säga. Det händer lite då och då i övriga landet också men sedan i somras har vi, inklusive i natt, 14 ’händelser’.” Det säger Ola Malmberg på Trafikverket.

Vid elva tillfällen sedan mitten av juni har tjuvar fått med sig nästan 12.000 meter kopparkabel med en total vikt på runt 24 ton. Stölderna stör tågtrafiken, särskilt när kopparledningarna tas från områden där också signalsystemen påverkas.

När kopparkablarna är borta måste det ske en del omkopplingar för att tågen skall kunna köra, men när ledningarna sedan ersätts blir det inte med koppar. Man sätter upp aluminiumlinor istället och det gör man i all nybyggnation i dag eftersom det inte är alls lika intressant för tjuvar.

Nu vidtar Trafikverket åtgärder för att få stopp på stölderna. Sedan tidigare har man informerat lokförare och annan personal som befinner sig vid eller på spåren om att vara extra uppmärksamma på sådant som uppfattas som konstigt.

Trafikverket har tidigare använt sig av väktare på sträckan mellan Ängelholm och Helsingborg och börjar med det igen. Man har också uppmanat allmänheten att hålla utkik efter sabotörer.

Christopher Jarnvall

Annons
Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!