S: Därför röstade vi nej till en nationell folkräkning

S: Därför röstade vi nej till en nationell folkräkning

BILD: Jörgen Hellman FOTO: Riksdagens pressbilder

Annons

I tisdags kom beskedet att det inte blir någon nationell folkräkning. Det fanns ingen majoritet för Moderaternas likväl Sverigedemokraternas förslag till utskottsinitiativ. Oppositionspartierna menar att en nationell folkräkning skulle förhindra framväxten av parallella samhällen, bidragsfusk och utanförskap, men partierna bakom Januariöverenskommelsen röstade nej. 

Enligt Skatteverkets beräkningar kan det bo uppemot 200 000 personer på felaktiga adresser i Sverige. Detta har Nyhetsbyrån tidigare rapporterat om. Utöver det lever drygt 870 000 personer i landet med samordningsnummer. Runt 45 procent av dem har inte styrkt sin identitet, vilket gjort att både polis och Skatteverket tidigare slagit larm. Idag finns nämligen inga lagkrav på att man måste styrka sin identitet för att få ett samordningsnummer.

S, V, MP, L och C röstade nej till förslaget om nationell folkräkning. Liberalernas ledare Nyamko Sabuni har tidigare öppnat upp för fysisk folkräkning i augusti i år men backade nu från förslaget. Nyhetsbyrån ville ta reda på hur de regerande partierna motiverade sina avslag och kontaktade därför Jörgen Hellman (S), riksdagsledamot och ordförande i skatteutskottet:

– Vi ser brister i folkbokföringen och vad det leder till för problem för medborgarna och kommunerna. Att den tidigare borgerliga regeringen avskaffade folkbokföringsbrottet var olyckligt. Vi har efter den S-ledda regeringens tillträde varit måna om att uppnå ordning och reda i systemen och att människor inte ska utnyttjas eller fara illa. Skatteverket har fått möjlighet att avregistrera falska identiteter från folkbokföringen och göra besök för att kontrollera en persons bosättning. Regeringen har också återinfört folkbokföringsbrottet, säger Jörgen Hellman (S) till Nyhetsbyrån. 

Enligt Skatteverket statistik ligger folkbokföringsfelet på cirka två procent, vilket innebär runt 195 000 personer.

Sedan 2018 kan man dömas för folkbokföringsbrott. Det var den nuvarande regeringen som i ett pressmeddelande i februari 2018 gick ut med att folkbokföringsbrott återinförs för att förhindra brottslighet.

Jörgen Hellman berättar att regeringen nu arbetar med ett förslag som innebär att alla myndigheter får en skyldighet att underrätta Skatteverket om de upptäcker misstänkta fel eller brister i folkbokföringen. 

Annons

– Vi behöver ha koll på alla som bor i Sverige och på vem som bor var. Det är avgörande för brottsbekämpning, för att var och en ska betala rätt skatt och för att vi ska kunna planera välfärden, säger Jörgen Hellman. 

Det var det liberalkonservativa partiet Medborgerlig Samling som i början på året skyltade med att de vill se en biometrisk säkrad folkräkning i Sverige. Därefter har M, KD och SD hakat på oss i fråga om folkräkning, berättar partiledaren Ilan Sadé till Nyhetsbyrån. 

– Vi är glada att frågan gällande folkräkning lyfts men vi i Medborgerlig Samling vill se att man genomför en biometrisk folkräkning, för att minska risken att personer registrerar sig i annan identitet. Det skulle innebära att fusket med bosättningsrelaterade ärenden skulle minska avsevärt, då det blir svårare att utge sig för att vara någon annan. I många andra länder är det fullkomligt normalt att man till exempel lämnar ifrån sig ögonscanning eller liknande, säger Ilan Sadé till Nyhetsbyrån.  

I början på 2020 avslöjade SVT att tre personer hade hela 38 olika identiteter. 

Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen, sa då till SVT att det finns ett omfattande missbruk av identiteter ovh samordningsnummer och att det försvårar polisens arbete att lösa brott på flera olika  sätt.

Nyhetsbyrån har sökt de övriga samarbetspartierna, C, L, MP och V för att höra hur de motiverat sina beslut men inte fått något svar.

Isabelle Eriksson 

[email protected]

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!