Centerpartiet gör sig själva till åtlöje i Pridedebatten

Centerpartiet gör sig själva till åtlöje i Pridedebatten

Igår gick Centerpartiet ut med att högerpopulister vill ”förbjuda Prideflaggor”. Påståendet är direkt felaktigt och signalerar populism då inget parti varken från höger till vänster i Sveriges riksdag vill förbjuda Prideflaggan. Partiet gör sig själva till åtlöje när de levererar enkla och diffusa floskler för att locka röster.

Annons

Igår gick Centerpartiets kommunikationsavdelning ut på Facebook med budskapet ”Vi halar inte mångfaldens flagga- vi hyllar den”. Vidare skriver partiet att högerpopulister vill förbjuda Prideflaggor. Inlägget kom strax efter att Hörby kommun beslutat att inte låta Prideflaggan hissas utanför kommunhuset.

BILD: Skärmdump Centerpartiets Facebook
BILD: Skärmdump Centerpartiets Facebook

Kommunstyrelsens ordförande i Hörby, Cecilia Bladh in Zito (SD), motiverade beslutet att flaggan inte riktar sig till alla i kommunen.

När Centerpartiet pratar om mångfald, vill jag gärna veta vad det är för mångfald de pratar om?

I våras skedde en brutal misshandel där tre gärningsmän från Syrien attackerade ett homosexuellt par som höll varann i hand på Göteborgs tågstation. Det är märkligt att ett parti som Centerpartiet som säger sig stå upp för ”allas lika värde” är knäpptysta när homosexuella attackeras på offentliga platser. Hade brottsoffren och gärningsmännen fel bakgrund? Varför har Centerpartiet inte gått ut i media och rasat över det?

Priderörelsen i Sverige har dessutom gjort sig kända för att utesluta partier de inte samtycker med i försök att uppnå ideologisk homogenitet. Det har resulterat i att många tidigare Pridesympatisörer tagit avstånd, då de menar att Pride kapats av vänster- och identitetspolitiska intressen. 

Till exempel uteslöt Stockholm Pride det liberalkonservativa partiet Medborgerlig Samling 2018. Stockholm Pride har även uteslutit Sverigedemokraterna, med motiveringen att partiet inte har rätt värdegrund.

Genom att hissa Prideflaggan vid kommunhuset i Hörby formulerar staden, som den offentligrättsliga myndighet den är, ett politiskt ställningstagande då Prideflaggan starkt kommit att förknippas med Stockholm Pride. Både förvaltningslagen och Sveriges grundlag stipulerar att alla myndigheter ska beakta objektivitet och opartiskhet i sin verksamhet.  

Annons

Professor i civilrätt, tillika SVD:s juridiske expert, Mårten Schultz har tidigare skrivit på Twitter att en kommun inte bör använda sig av någon annan flagga än den svenska ”om man inte samtidigt har en väldigt tydlig idé om hur olika intressen ska behandlas likvärdigt”.    

Centerpartiets förenklade och vilseledande budskap om att högerpopulister vill ”förbjuda Prideflaggan” går nog hem hos många som inte är vidare insatta i politik, men vilka som är populister här kan ni nog som läsare själva bedöma. 

Isabelle Eriksson

[email protected]

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!