Homosexuellt par blev nedslagna av nyanlända migranter – utvisas inte

Homosexuellt par blev nedslagna av nyanlända migranter – utvisas inte

BILD: Polisens förundersökning

Annons

Den 7 april i år misshandlades ett homosexuellt par på Göteborgs tågstation. De unga paret höll varandra i hand när de plötsligt fick motta glåpord och trakasserier från okända män. Tre nyanlända från Syrien attackerade därefter paret inför andra resenärer. I slutet på september kom domen- syrierna döms enbart för misshandel trots att gärningsmännen uttryckt hat mot personernas sexuella läggning. 

Ett av brottsoffren uppger i polisförhör att hans partner med irakisk bakgrund berättar hur han känner sig påmind om det muslimska förtryck han flytt från i Irak. 

De tre gärningsmännen är inte svenska medborgare och förekommer sedan tidigare i belastningsregistret. De är dömda för bland annat bidragsbrott, narkotikabrott och brukande av falsk urkund. Gärningsmännen ska ha förnekat att det inte alls ska ha handlat om hat mot homosexuella, något både vittnen till händelsen och de båda målsäganden tillbakavisar. 

Den 23 september dömdes syrierna för enbart misshandel i Göteborgs tingsrätt. Endast en av de tre personerna fick fängelse som påföljd. De andra två klarade sig undan med villkorlig dom och några veckors samhällstjänst. Varken åklagare eller domstol har yrkat på utvisning vad gäller de tre männen som är medborgare i Syrien. 

Isabelle Eriksson

[email protected]

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!