”Rektor Hamid” – långt ifrån ensam…

”Rektor Hamid” – långt ifrån ensam…

Ibland blir fallet långt och hårt. Det blev det för ”rektor Hamid”. Vi känner inte Hamid Zafar, vars obskyra tidigare näthatande nu har lagts i dagen. Men vår – liksom de flesta andras – uppfattning om hans senare värv i skolan har varit mycket positiv. Därför reflekterar vi nu över det som nu sker.

Annons

Vi försvarar förstås inte på något sätt de bedrövliga värderingar rörande judar och homosexuella och andra, som nu har kommit i dagen. Kanske är han en ulv i fårakläder. Sådana förekommer.

Men samtidigt konstaterar vi, att han också har haft vettiga värderingar rörande skolan i flera avseenden. Det är synd, att de nu helt glöms bort, eftersom folk kommer att tävla i att ta avstånd från den som tidigare var så hyllad.

Alla är snabba att förneka den som har hamnat i onåd. Speciellt snabba är de, som tidigare ingick i hyllningskören.

Om vi förstod det rätt kronologiskt: Enligt DN ägnade han sig 2011-15 åt sin fega och fula undercover-verksamhet på nätet. Därefter har han gjort annat – betydligt bättre saker – som de flesta har burit upp honom för. Etablissemanget gjorde honom till ”årets svensk”, sommarpratare och Gud vet vad. Är det inget värt längre?

Nu duckar i stället alla och hans namn raderas ut överallt. Ingen vill stå för att de deltog i lovordandet. Och den som tidigare inte vågade kritisera den uppburne, hugger nu snabbt. Och många andra, som tidigare jamsade med kommer på att de ”minsann alltid” haft en misstanke mot Hamid Zafar.

Man kommer inte att hitta en enda person som försvarar det vettiga Zafar gjort på senare år – på grund av hans förkastliga verksamhet i det förflutna. Det är litet av retroaktiv stalinistisk retuschering över det hela.

Nej. Det är nog inte typiskt svenskt – det är rätt allmängiltigt. Men det känns inte speciellt trevligt och rakryggat. Det kan också vara värt en fundering när alla tävlar om att ömsom förtiga, ömsom förkasta syndaren och radera honom överallt.

Annons

Och vad händer när han gör avbön? Många tidigare extremister har insett det vedervärdiga i sin uppfattning, gjort avbön och lagt om kursen. Det är bra, om det är uppriktigt menat och det bör man acceptera. Alla har vi gjort dumheter.

Men nu kommer Hamid Zafar att tigas ihjäl och ”glömmas” eftersom etablissemanget är rädda att dras med i den badwill som omger honom sedan igår.

Det är nog till och med så, att många går ut och fördömer honom i förebyggande syfte. Delvis samma personer som hittills inte reagerat nämnvärt på att judar trakasseras runt om i Sverige – eller de som vill välkomna kvinnliga IS-terroristerna och deras barn till vårt land.

Vi ogillar starkt det Hamid Zafar gav uttryck för under sin pseudonym. Men vi ogillar också den opportunism som först kritiklöst hyllade honom, nu enhälligt fördömer och förkastar honom och allt vad han har gjort.

Och – jo – det är möjligt att Zafar är en ulv i fårakläder som agerade målmedvetet. Eller också var han bara korkad en gång i tiden och kom på bättre tankar. Men är hans ånger uppriktig, tänker vi inte sälla oss till begabbarna.

Avslutningsvis: Fundera på alla märkliga människor som styr och ställer i vårt land. Inte minst bland politiker.

Fundera på socialdemokratiska Tro och Solidaritets kucklande med islamister eller Svenska kyrkans hat mot Israel.

Fundera på vilka i det svenska etablissemanget som fanns på östtyska Stasis listor över agenter och angivare. Och varför listorna hemligstämplades av Bildt-regeringen.

Fundera på vem som är utan skuld.

Och sedan stenar alla Hamid Zafar…

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!