Terrordåd i Paris – lärare halshuggen

Terrordåd i Paris – lärare halshuggen

En man har hittats halshuggen i en förort norr om Paris. Enligt uppgifter till radiokanalen Europe 1 är offret en lärare, som har visat Muhammedkarikatyrer för en grupp elever i skolan. Det skriver DN.

Annons

Den misstänkte gärningsmannen har skjutits till döds av polis.

Strax efter klockan 17.00 på fredagen kom larm om att en man hade hittats död i Parisförorten Conflans-Sainte-Honorine. Enligt nyhetsbyrån AFP och flera andra franska media var mannens huvud avhugget.

Den misstänkte gärningsmannen hotade polisen med kniv och lyckades fly. Några minuter senare sköts han till döds av andra poliser med minst tio skott i den närliggande förorten Éragny. Detta enligt TV-kanalen BFM.

Den ihjälskjutne gärningsmannen var en 18-åring, enligt franska media sedan tidigare okänd för antiterrorpolisen.

Polisen har upprättat omfattande avspärrningar i området och allmänheten uppmanas hålla sig på avstånd. En anledning är risken att gärningsmannen misstänks ha burit en bombväst. Detta enligt Libération. Antiterrorpolis deltar i utredningen på plats.

Den franska radiokanalen Europe 1 och franska tidningen Le Monde anger, att den halshuggne mannen var historielärare i en skola i Conflans-Sainte-Honorine, där han skall ha visat Muhammedkarikatyrer för en grupp elever i samband med en kurs om yttrandefrihet.

Enligt vissa uppgifter kan motivet bakom mordet ha varit att hämnas på läraren för detta. Polisen har dock ännu inte givit någon officiell motivbild.

Annons

President Emmanuel Macron och premiärminister Jean Castex uppgavs vara på väg till platsen för dådet.

I september inleddes en rättegång mot 14 personer, som i januari 2015 misstänktes ha hjälpt terroristerna bakom attentaten mot satirtidningen Charlie Hebdo och en judisk mataffär.

I samband med detta återpublicerade Charlie Hebdo Muhammedkarikatyrerna, vilket ledde till nya hot mot tidningen från terrorgrupper som al-Qaida.

Den 25 september knivhögg en 18-årig pakistanier två personer utanför den byggnad i elfte arrondissementet i Paris, där Charlie Hebdo tidigare hade sina lokaler. Offren överlevde attacken.

Gärningsmannen, som kort efteråt greps av polis, uppgav att motivet var att hämnas publiceringen av karikatyrerna.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!