Estniska experter: Det är fler hål i skrovet på Estonia

Estniska experter: Det är fler hål i skrovet på Estonia

Enligt Mart Luige, rådgivare till Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu, finns det fler hål i skrovet på M/S Estonia. Han får medhåll från flera experter som har granskat ytterligare videomaterial från skaparna av dokumentärserien ”Estonia – fyndet som förändrar allt”. Det har senare bekräftats att det är flera hål i skrovet på Estonia av skaparna av serien. Det skriver estniska ERR.

Annons

Mart Luige och experter från Tallinns tekniska universitet besökte Oslo innan filmen sändes för att se de hål man har filmat på havsbotten på Estonia.

”Det beskrevs grundligt. Nu var det ett avsnitt där jag intervjuade norska journalister och samtidigt visade tekniska experter ett mycket kort filmklipp. Ett 15 sekunders filmklipp från en dator. Det va så att säga svart material (material som inte visades i sändningen på TV)”. ”Och det var som om de såg en skada i Estonia-skrovet”, säger Mart Luige.

”I filmsekvensen som har visats och vållat ett flöde av information finns inget att kommentera ytterligare om. Vi har bett filmskaparna att få se allt material från granskningen av Estonia,” säger Luige. ”De har inte gett oss besked ännu, men vi förväntar oss att på något sätt nå en överenskommelse.”

Enligt estniska experter finns det fler hål i Estonias skrov än bara ett hål som visades i dokumentärserien. Man tror att de hålen skapades när Estonia sjönk till botten.

”Folk kan känna fullt förtroende till att vi kommer att granska hela saken igen. Vi kommer att undersöka dessa nya uppgifter med våra egna resurser, oberoende av filmteamets material till dokumentärserien. Detta inkluderar, så som jag förstår det, nya undervattensbilder.”

På frågan varför regeringsmedlemmar inte tidigare har talat om misstankar om att det kan finnas fler hål i M/S Estonia, svarade Luige att det samtidigt inte är säkerställt i detta avseende och serietillverkarna själva pratade om ett hål.

”De visar att det finns ett stort hål och sedan presenterar dokumentären teorier om vad som orsakat hålet och vilken effekt hålet har spelat när båten sjönk. De uppger inte orsaken i dokumentären till att Estonia förliste. Det ställer många frågor, så att säga”, svarar Luige.

Annons

Förutom Mart Luige, träffades en grupp experter i Oslo, inklusive Kristjan Tabri, seniorforskare och doktor i skeppsbyggnad vid Tallinns tekniska universitet, Märten Vaikmaa, chef för baltiska arbetsbåtar, Ingmar Pill, en befälhavare inom varvsindustrin med anknytning till hans företag, och Tauri Roosipuu, en marinexpert.

Alla tre experter som besökte den norska huvudstaden bekräftar att de fick se ett hål som inte visades i dokumentärserien, men som ändå förändrar och påverkar slutsatserna avsevärt.

”Det är störande för mig att den uppskattade svenska journalisten manipulerar och ger halva sanningar. Människor har drabbats hårt och känslorna är många i samhället, viss forskning påbörjas, men samtidigt kan de inte dela sin information ärligt och visa hur saker och ting är”, säger Märten Vaikmaa.

”Det är medvetet att inte tillhandahålla all information, som inte stöder deras vision om vad som har hänt”, svarar Tabri irriterat, vars forskning är inom skeppsvrak.

”Det skulle ha varit mer rättvist att publicera allt de upptäckt. I det här fallet lämnar det intrycket av någon form av partiskhet – vi kräver sanningen av andra, men ämnar ge vår bild främst istället”, svarar Roosipuu.

Enligt experterna visades en film som visar ett annat horisontellt hål mot aktern. ”Kameran rörde sig akterut, nära havsbotten och skrovkontaktområdet. Både havsbotten och skrovet var synliga ibland. Vid ett tillfälle fanns ytterligare hål som uppskattades vara några meter långt och flera tiotals centimeter brett.

”Om det finns två hål blir kollision som utgångspunkt efter det här scenariot tvivelaktigt. Jag tror att det också är orsaken till varför filmskaparna till dokumentären inte ville lägga in den informationen i filmen, att det finns fler hål.”

Alla tre experterna tror att hålen orsakades av att Estonia på 12 000 ton kolliderade med en hård och stenig havsbotten, men erkänner samtidigt att en ny studie behövs för att få säkerhet.

”Jag säger inte att det är ett bedrägeri. Jag förstår anledningen till varför de valt att bara avslöja detta avgörande avsnitt i filmen, för det är det mest spännande”.

Andreas Swedberg

Relaterat
Estonia: ”Detta kan vara den största svenska skandalen i modern tid”

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!