Kriminella beordrade utegångsförbud i Tensta

Kriminella beordrade utegångsförbud i Tensta

Gängkriminella i Tensta i nordvästra Stockholm beordrade utegångsförbud för de boende. Det skedde i slutet av augusti – ungefär samtidigt som kriminella klaner upprättade vägspärrar i Göteborg. Detta enligt TV4 Nyheterna och TT/Aftonbladet.

Annons

”Det var personer från de här grupperingarna som var ute och berättade för medborgare att ni ska inte vara ute efter klockan 18. Det där spred sig som en löpeld bland dem som bodde i området.” Det säger Therese Rosengren, chef i polisområde Rinkeby.

Den som bröt mot påbudet hade, enligt polisen, utsatts för grovt våld.

På eftermiddagen den 25 augusti i noterade polisen, att det var ovanligt lite folk ute i centrala Tensta. Samtidigt fick polisen underrättelseuppgifter om att gängkriminella meddelat utegångsförbud.

”Jag har inte hört talas om det tidigare. Jag är säker på att polisen tar de uppgifterna på stort allvar och ser till att göra klart att i Sverige gäller svensk lag och den gäller lika för alla. Det är inga kriminella som får sätta gränser för andra hederliga medborgare.” Det säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Polisen har kartlagt flera kriminella nätverk i Järvaområdet och konflikter mellan dem har lett till flera mord och mordförsök under senare tid.

I augusti väckte det också mycken debatt om laglöshet, när gängkonflikter eskalerade och intensifierades i Göteborg. Då upprättade unga, maskerade kriminella vägspärrar på flera platser i stadsdelen Angered.

Vägspärrarna kallades av Damberg för ”fullständigt oacceptabelt”.

Annons

Under fredagen meddelade han, att regeringen vill göra det lättare för polisen att använda hemlig avlyssning och övervakning i kampen mot kriminella gäng.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!