USA: Justitiedepartementet vill väcka åtal mot Google

USA: Justitiedepartementet vill väcka åtal mot Google

Justitiedepartementet har väckt åtal mot Google som en följd av långa utredningar och man vill nu bryta företagets grepp om söktrafiken. Det rapporterar Fox News.

Annons

Justitiedepartementet förväntas starta en rättslig process mot Google då man hävdar att Google ägnar sig åt konkurrensbegränsande verksamhet. Justitiedepartementet lämnade på tisdagen in ett ärende där man påstår att Google bedriver konkurrensbegränsande verksamhet för att bevara sitt monopol i sökoptimering och sökannonsering som utgör hörnstenarna i Googles verksamhet.

Ärendet har inlämnats till en federal domstol i Washington, D.C., som uppges vara en hård amerikansk rättslig markering för att utmana Googles dominans inom tekniksektorn i mer än två decennier. Det finns i och med det inlämnande ärendet, möjlighet att Silicon Valley blir rejält omskakade.

Man hävdar att Google, som är en enhet inom Alphabet Inc., upprätthåller sin status som portvakt mot internet via ett olagligt sammanlänkande av uteslutande och sammankopplade affärsavtal som stänger ut konkurrenter. Regeringen hävdar att Google använder sig av miljarder dollar som kommer från annonser på deras plattform för att betala mobiltelefontillverkare, operatörer och webbläsare, som till exempel Apple Inc.s Safari, för att behålla Google som sin förinställda standardsökmotor.

Åtalet syftar också till att Googles sökapplikation är förinstallerad och inte kan raderas från mobiltelefoner som kör det populära Android-operativsystemet. Regeringen påstår att Google olagligt förbjuder konkurrenters sökapplikationer från att förinstalleras på mobiltelefoner.

Google äger eller kontrollerar sökdistributionskanaler som står för cirka 80% av alla sökförfrågorna i USA, säger man i åtalet. Det betyder att Googles konkurrenter inte kan få ett meningsfullt antal sökfrågor och bygga en skala som behövs för att konkurrera, vilket ger konsumenterna mindre val och mindre nyskapande möjligheter, och annonsörer med mindre konkurrenskraftiga priser

Andreas Swedberg

Relaterat
Googles algoritmer – hur fungerar de utifrån olika etniska bakgrunder?

Annons

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!