Australiskt gruvbolag tillåts provborra på privat mark i Österlen

Australiskt gruvbolag tillåts provborra på privat mark i Österlen

Nyligen kom en dom om att ett australiskt gruvbolag får provborra på Österlen. Det väcker starka reaktioner i lokalsamhället. Sex markägare hade överklagat tillståndet att undersöka deras mark. De är upprörda. Det rapporterar Sveriges Radio.

Annons

Det australiska bolaget Scandivanadium får nu grönt ljus av mark- och miljödomstolen i Växjö att provborra på flera ställen i Tomelilla och Simrishamn på Österlen.

Företaget vill undersöka hur mycket vanadin som finns i de här områdena. EU listar metallen som en av trettio kritiska metaller för att klara av den gröna omställningen till klimatneutral energisektor. Vanadin kan lagra energi under lång tid och kan återvinnas flera gånger om.

Bolagets VD, David Minchin, har tidigare sagt, att deras affärsverksamhet går ut på att producera metallen och leasa den till företag som vill producera miljövänliga batterier. På det sättet kan man säkerställa att metallen används i miljövänliga syften.

De sex markägare som har överklagat tillståndet menar, att provborrningar kan leda till föroreningar av grundvattnet och jordbruksmarkerna. Den framtida gruvprospektering man nu står inför uppmärksammades för många år sedan och vilar på en lag från 1700-talet.

Just nu pågår en statlig utredning som skall titta på om och hur man skall skärpa regelverket kring brytning av alunskiffer – den bergart som finns på Österlen och innehåller bland annat vanadin.

Brytning av alunskiffer kan medföra risker för miljön, står det i direktivet. Utredningen skall föreslå hur man kan ta mer hänsyn till lokalbefolkningen som bor i områden som kan bli föremål för gruvverksamhet.

Sandra Lindström, markägare på Österlen, menar att dagens lagstiftning inte tar hänsyn till enskilda markägare, men att hon avser att överklaga dagens dom till mark- och miljööverdomstolen.

Annons

”Jag hoppas att det här blir en tydlig signal till beslutsfattare och politiker om att minerallagen är helt tokig och måste ändras.” Det säger Lindström.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!