Utvisade kommer tillbaka till Sverige

Utvisade kommer tillbaka till Sverige

De senaste åren har Kriminalvården tvingats ta tillbaka 81 personer efter misslyckade utvisningsförsök. Det gäller resor till länder som Iran, Marocko och Ghana. Kostnad: 16 miljoner skattekronor. Det skriver SVT.

Annons

Utvisningsresor från Sverige sköts av Nationella Transportenheten inom Kriminalvården, NTE. Deras statistik visar, att det varje år görs omkring 2.000 utvisningar med bevakningspersonal.

Åren 2016-19 har dock 81 utvisade personer returnerats till Sverige. Bland länderna de först har skickats till men som vägrar ta emot den finns Iran, Marocko, Ghana, Afghanistan, Tyskland, Jordanien, Kenya, Algeriet, Sudan, Tanzania, Bangladesh och Libyen.

”Den absolut vanligaste anledningen är att mottagarlandet inte tar emot personen.” Det säger Johan Mellbring, chef för NTE.

Patrik Engström, chef för gränspolissektionen vid polisens nationella operativa avdelning, säger, att det kan vara nödvändigt att genomföra utvisningsresor trots att t ex id-handlingar saknas.

”En del i polisens arbete är ibland att behöva resa med en person för att på plats behöva vidta utredningsåtgärder. Då kan det bli så att man kommer tillbaka.” Det säger Patrik Engström.

På Uppdrag gransknings begäran har NTE räknat ut kostnaden för de misslyckade utvisningarna – det handlar om 16 miljoner kronor.

I handlingar från Kriminalvården framgår hur resorna kan gå till:

Annons

• En man hämtas i mars 2019 på häktet i Sollentuna för att utvisas till Ghana. Tre personer följer med som bevakningspersonal, varav en polis. Framme i huvudstaden Accra meddelas svenskarna av tjänstemännen på plats att de ”måste ha betydligt mer konkreta bevis på att klienten härrör från Ghana”. De uppmanas att inte komma med annat än riktiga dokument, utfärdade av Ghanas ambassad, och får resa tillbaka till Sverige där mannen ”bokas på buss till Karlstad”.

• I april 2016 skall en brottsdömd man utvisas till Marocko av en polis och en tjänsteman från NTE. Men marockansk polis vill inte ta emot mannen. Svenska ambassaden kopplas in, men får veta att eftersom den utvisade mannen saknar ”pass eller utfärdad handling” från Marockos ambassad kan han inte accepteras. Det drar ut på tiden och ytterligare två tjänstemän från NTE får flygas ner för att avlösa. Efter fem dagars resa är mannen och bevakningspersonalen åter i Sverige.

Justitieminister Morgan Johansson (S) menar, att antalet personer som har returnerats till Sverige måste ställas i proportion till hur många utvisningar man faktiskt lyckas med. Men Sverige har problem med exemplevis Iran, Irak och även Libanon, enligt Johansson.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!