”Vissa lärare blir slagna varje dag”

”Vissa lärare blir slagna varje dag”

Skolvåldet och hoten ökar stort i Borås och Göteborg sedan 2017. Lärarna vädjar om hjälp. I vissa undervisningsgruppen finns det lärare som blir slagna varje dag. Det skriver Göteborgs-Posten

Annons

NB Nyhetsbyrån skrev igår om hur våldet och hoten mot rektorer ökar i Borås, några mil utanför Göteborg. Många tvingas nu bära larm.

”Vi har lärare som i särskilda undervisningsgrupper blir slagna i princip varje dag.” Det säger Andrea Meiling, ordförande för Lärarförbundet i Göteborg. Men lärarna gör sällan anmälningar, trots misshandel.

År 2017 rapporterades 16 tillbuds- och arbetsskadeanmälningar till Borås stad, 2018 var siffran 19. 2019 var den uppe i hela 55 fall och i år har det hittills inkommit 57 anmälningar.

”Det här direkta våldet kan sluta väldigt illa. Vi har haft stenkastning och det har varit sådana fall där det skulle kunna gå väldigt mycket värre än vad det faktiskt gjort. Det är jätteallvarligt.” Det säger läraren Karl Hallerup.

Flertalet anonyma lärare har för SVT vittnat om hot och trakasserier. Bland annat berättar en kvinnlig lärare om hur hon hängdes ut med bild och nummer på en porrsajt.

”Det ringde massa konstiga nummer till mig. Jag blev så chockad när jag såg annonsen och någonstans visste jag vem som låg bakom detta. Jag anmälde det men polisen gick inte vidare med det.” Det säger hon.

Enligt Andrea Meiling förekommer hot- och våldsproblematik även i förskoleklasser. Lärarförbundet vill nu se bredare samarbeten för att få bukt med de växande problemen. Men samarbetet har gått trögt.

Annons

Den 1 januari 2021 sker en stor omorganisation i Göteborgs stad där stadsdelsnämnderna och de sociala resursförvaltningarna försvinner. I stället träder fyra nya socialnämnder in. Meiling är orolig för att skolproblematiken då riskerar att falla mellan stolarna.

”Vi är lite rädda att den här frågan hamnar i ett slags vakuum nu när socialnämnderna bildas. Vi tycker att de skall gå in och hjälpa till där, skolan skall slippa att bekosta dessa problem eftersom det dränerar vår kärnverksamhet.” Det säger Andrea Meiling.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!