Präst i Svenska kyrkan planerade palestinsk manifestation – på Kristallnatten

Präst i Svenska kyrkan planerade palestinsk manifestation – på Kristallnatten

Prästen Anna Karin Hammar bjöd in till palestinsk manifestation – på årsdagen av den famösa Kristallnatten. Nu får hon backa efter hård kritik. Det skriver Världen idag.

Annons

En global pro-palestinsk workshop som sammanfaller med årsdagen av Kristallnatten får reklam av prästen Anna Karin Hammar i den slutna Facebookgruppen Prästkollegor. Hennes ställningstagande möttes av stark kritik och nu backar hon.

Det var webbtidningen Ledarsidorna som först avslöjade att Hammar, socialdemokratisk kyrkopolitiker och tidigare stiftsadjunkt i Uppsala stift, bjuder in till den globala manifestationen.

Eventet var planerat till den 10 november, årsdagen av Kristallnatten 1938, då större delen av Tysklands synagogor brändes ned av nationalsocialisterna och mängder av judisk egendom vandaliserades och människor fängslades.

I ett inlägg i den slutna Facebookgruppen ”Prästkollegor” – för prästvigda inom Svenska kyrkan – berättar Hammar att FN:s internationella dag för solidaritet med det palestinska folket i år sammanfaller med Första Advent.

Inför högtidlighållandet av dagen arrangerar den kristna organisationen FOSNA (Friends of Sabeel North America) ett antal manifestationer.

Johan Westerholm på Ledarsidorna menar, att FOSNA agerar politiskt och för sina egna intressen i syfte att kapa den dag på året som markerar inledningen på den strukturerade förintelsen av judar. Hammar uppmanar nu i sitt inlägg i Facebookgruppen ”Prästkollegor” sina kollegor i Svenska kyrkan att göra detsamma.

”Sakta men säkert raderas nu minnet av Förintelsens vedervärdigheter riktade mot judar i Svenska kyrkan.” Det konstaterar Westerholm.

Annons

”Det står nu klart att Svenska kyrkan rör sig i en riktning där minnet av Förintelsen skall raderas bort och ersättas av annat”, skriver en person på prästens Facebooksida.

Som svar på kritiken meddelar Hammar att workshopen, som är till för präster och gudstjänstansvariga, har bytt dag till den 11 november.

Christopher Jarnvall

 

Foto: Facebook

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!