Sudan normaliserar relationerna med Israel tillkännagav Trump

Sudan normaliserar relationerna med Israel tillkännagav Trump

Sudan är nu ytterligare ett arabland som på fredagen sällade sig till den växande skaran arabländer som normaliserar banden med Israel, vilket innebär ytterligare en seger för USA:s president Donald Trump. Det skriver flera medier, bland annat Fox News och The Jerusalem Post.

Annons

Sudan och Israel har legat i krig med varandra i årtionden. Landet stred tillsammans med Egypten mot Israel sen 1967 och har i många år gett sitt stöd till islamistiska grupper. Men nu sluter man alltså fred.

”Sudan och Israel har enats om att normalisera relationerna”, heter det i ett uttalande som förutom av de båda parterna. även undertecknats av USA.

Det var också USA:s president Donald Trump som först avslöjade nyheten, omedelbart efter att han på fredagen tagit bort Sudan från listan över länder som USA anser sponsrar terrorism. Ett beslut som öppnar för amerikanskt bistånd och internationella investeringar och som varit hett eftertraktat av övergångsregeringen i Khartum.

I september slöt Förenade arabemiraten och Bahrain liknande avtal och Trump har spått att fler arabländer kommer att ansluta sig, bland dem Saudiarabien.

Från Palestina, som blir alltmer isolerat när arabländernas enade front mot Israel nu bryts upp, enas konkurrenterna PLO och Hamas i avståndstagande från avtalet med Sudan.

Trump presenterade sin plan på att slopa svartlistningen av Sudan i början av veckan. Strax därefter sände Israel en delegation till Khartum för att diskutera en normalisering av relationerna.

Enligt Washington har Sudan gått med på att betala 335 miljoner dollar, motsvarande närmare tre miljarder kronor, för att slippa svartlistningen.

Annons

Pengarna ska gå till överlevande från attackerna på USA:s ambassader i Kenya och Tanzania 1998. Terrordåden genomfördes av al-Qaida, som hade en fristad i Sudan under den dåvarande diktatorn Omar al-Bashir.

Andreas Swedberg

Relaterat
Trump mäklar fred mellan Israel och Förenade Arabemiraten

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!