Roms svåraste nederlag

Roms svåraste nederlag

En ny serie – ”Barbarer” – kom upp i dagarna på Netflix. Den handlar om ett avgörande skede i Europas historia för 2.000 år sedan: Roms försök att kolonisera germanernas land och slaget i Teutoburgerskogen, nära floden Lippe och dagens Detmold och Bielefeld. Det var ett av det romerska imperiets största nederlag.

Annons

Vi ser en välgjord tysk produktion, litet dramatiserad och romantiserad, såklart – men alla vill ju ha sitt. Framför allt är den intressant, eftersom tyskarna nu på allvar lyfter från det historiska trauma Andra världskriget medförde och nedtystandet av allt som andades nationalism.

Processen att frigöra sig från stigmat och ersätta en aggressiv nationalism med en nationell stolthet över andra delar av tysk historia började för trettio år sedan i och med återföreningen.

”Barbarer” utspelar sig kring Kristi födelse, vår tideräknings början eller hur man nu vill beteckna år noll. De romerska styrkorna hade avancerat österut från Gallien, gått över Rhen och trängt in i de germanska stammarnas kärnområden.

Germanerna talar tyska och romarna talar faktiskt latin! Det är inte ofta dagens skådespelare får ett latinskt manus att följa. Hela serien känns mycket genomarbetad och huvudpersonerna är historiskt belagda. Även om dramaturgin ibland tar väl mycket överhand.

Tänkte ni följa serien – sluta att läsa nu!

Det som hände var detta – trots allt ännu välkänt i den tyska historien:

Germanen Arminius (Hermann), uppfostrad i Rom, samlade de germanska stammarna öster om Rhen och ledde dem i ett förintelseslag år 9 e Kr mot de romerska legioner, som hade gått över floden och trängt in i Teutoburgerskogen.

Annons

Till minne av segern restes på 1800-talet en gigantisk staty över Arminius/Hermann – och slaget kallas ibland ”Hermann-Schlacht”. Ett väldigt monument restes även i Minnesota, USA.

Romarna förlorade enligt källorna upp mot 20.000 man – tre legioner slogs sönder och samman – och imperiet led ett av sina värsta nederlag under hela rikets historia. Befälhavaren Varus begick självmord hellre än att rapportera det förkrossande nederlaget till kejsar Augustus.

Rom gav så småningom upp försöken att kolonisera Germanien bortom Rhen och floden förblev gränsen mot det ointagliga landet upp mot Elbe. Den passerades först flera hundra år senare – av germanerna, som trängde västerut. Förintelseslaget i Teutoburgerskogen har därför en speciell plats i tysk historieskrivning.

Arminius/Hermann ledde de olika germanska stammarna med framgång i mer än tio år, innan han själv skall ha fallit offer för sina egna, som enligt historieskrivaren Tacitus dödade honom. Han hade blivit för mäktig.

Än idag ser vi en tydlig kulturell gräns vid Rhen. Rhenlandet och västerut är mer latinskt än resten av Tyskland. Det var först Karl den Store och hans tyska ättlingar och efterföljare, inte minst 900-talets betydande tyske kejsare Otto den Store, som fullföljde romarnas gamla intentioner att ta sig över Rhen och sedan passera Elbe.

Christopher Jarnvall

 

Foto: Netflix

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!