Sveriges affärsrelationer med Kina är mycket omfattande

Sveriges affärsrelationer med Kina är mycket omfattande

Politik och ekonomi hänger ihop och Sveriges affärsrelationer med Kina är mycket omfattande. Kinesiska motåtgärder mot svenska företag efter 5G-beslutet att stänga ute Huawei är absolut möjliga, tror Kinakännarna enligt SvD. Enorma värden står i så fall på spel för Sveriges del.

Annons

Kina är idag världens näst största ekonomi, och Kina som marknad, investerare och tillverkningsort, är idag helt integrerat i svensk ekonomi och närmast en förutsättning för svenska storföretag. Skakar Sveriges relation till Kina riskeras svenska jobb, aktieutdelningar och skatteintäkter också att minska, och det rejält.

Sveriges affärsrelationer och varuexport till Kina stiger årligen stadigt och uppgår nu till drygt 70 miljarder kronor, och det är bara vad som går över gränsen. Sex av Wallenberggruppens största industriföretag hade intäkter i Kina på över 130 miljarder kronor 2018. Detta enligt den sammanställning som SvD har gjort tidigare. Det var 80 procent mer än samma sex företag drog in från Kina år 2010.

Investeringar från Kina finns också överallt i det svenska näringslivet. Volvo Cars ägs av kinesiska Geely, som även är största ägare i lastbillsjätten AB Volvo. Kinesiska techjätten Tencent ”äger” 9 procent av Spotify. Klarna har numera också ett kinesiskt bolag i ägarlistan, jätten Ant Financial. Mobiloperatören tre ägs till 60 procent av Hongkongbaserade CK Hutchison, kontrollerat av affärsmannen Li Ka-Shing. Resten kontrolleras av Wallenbergs investmentbolag Investor. Och listan kan göras mycket längre.

För Ericsson är goda affärsrelationer med den kinesiska marknaden helt avgörande. Till SvD sa Ericssons vd Börje Ekholm i veckan att det är ”livsviktigt” för företaget att vara i Kina. I en intervju med TT blev han till och med personlig: ”Jag har rest till Kina i mer än 20 år. Jag har massor av goda vänner där, så för mig är det oerhört viktigt att vi kan vara en del av det kinesiska ekosystemet”, sa Ekholm, som också sitter i styrelsen för den kinesiska e-handelsjätten Alibaba.

Bakom just Wallenbergföretagens expansion ligger relationer med det kinesiska ledarskapet sedan decennier tillbaka samt en idé om att ökad handel leder till ökad demokrati. För 14 år uttalade sig en optimistisk Jacob Wallenberg om Kina i Ekots lördagsintervju: ”Det har varit en otrolig utveckling tack vare att man faktiskt bejakar ekonomisk utveckling. Och då tror jag den demokratiska utvecklingen följer med. Eller, rättare sagt, jag tror inte. Jag är helt övertygad om att det är så”.

Flera Kinakännare är idag eniga om att man inte längre kan dra den slutsatsen. Även Jacob Wallenberg har noterat utvecklingen i Kina och har i flera uttalanden betonat att man inte ska vara naiv inför Kinas politiska ambitioner. Ingen av de kinakännare som SvD har talat med tror på ett totalt avbrott i de ekonomiska relationerna. Delvis för att krisen just nu ännu inte är så allvarlig. Men också för att det inte går. Som Kristina Sandklef uttrycker det: – Man kan inte bara klippa. Kina ligger så långt fram i så många olika sektorer. Konsekvenserna skulle bli enorma”.

Andreas Swedberg

Annons

Relaterat
Wallenbergs Investor kontrollerar världens telekominfrastuktur

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!