Frankrike läxar upp SVT

Frankrike läxar upp SVT

Det var välgörande att höra Etienne de Gonneville, Frankrikes ambassadör i Sverige, läxa upp Anders Holmberg i söndagkvällens Agenda. ”Människor inser sällan hur laddad och moraliskt oklar din fråga är”… 

Annons

Holmberg kom – som vanligt i svensk debatt – dragande med en relativisering. Igår kväll gällde det halshuggningen av den franske läraren Samuel Paty. Kunde man inte förstå att en islamist skar halsen av en lärare som visar upp en Muhammedkarikatyr?

Det var SVT:s ynkligt antiintellektuella fundering. Många muslimer blev ju så illa berörda…

”Det här är den fälla islamister har gillrat åt oss.” Det konstaterade den franske ambassadören torrt. Men, menade han, samtalet i den här intervjun handlade om halshuggningen av en fransk lärare, inte om religiösa känslor.

Etienne de Gonneville fortsatte sin uppläxning och pekade på att Anders Holmberg och SVT hoppade in på ett annat spår: En debatt till synes om religion, om att förolämpa en religion och om att häda – något som inte är ett brott i Frankrike.

Diskussionen handlade ju om en terrorhandling – inte om förmodad hädelse eller en teckning.

De Gonnville pekade på att Al Qaida ständigt använder karikatyrerna från Charlie Hebdo i sin propaganda för att flytta samtalet från det som är terrorism till något helt annat…

Det var njutbart att följa den franska sågningen av SVT:s paradprogram Agenda. Ett program som ändå har hållit litet bättre kvalitet än övrigt i den skattefinansierade TV-kanalen. Nu föll även den – platt som en pannkaka.

Annons

Det officiella Frankrike uttryckte sig klockrent: Med demonstrationerna i Paris och franska myndigheters beslutsamhet säger man ”stopp”. Islamisterna är genomskådade – detta handlar om terror som också skadar hela den muslimska befolkningen.

I Frankrike bor någonstans mellan fyra och åtta miljoner muslimer. Det är väl symptomatiskt att man inte riktigt vet exakt hur många…

Och Etienne de Gonneville klargjorde avslutningsvis: ”Man dödar inte för teckningar. Det vi diskuterar nu är dödandet.”

Där gick ridån ned för SVT och Anders Holmberg.

Christopher Jarnvall

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!