Regeringen lägger locket på gällande bidragsfusket i de ideella föreningarna

Regeringen lägger locket på gällande bidragsfusket i de ideella föreningarna

Ideella föreningar utnyttjas av kriminella nätverk. Det konstaterar polisen nyligen i en DN-artikel. De ideella föreningarna poppar upp som svampar ur marken och Ludvig Aspling (SD), ledamot i arbetsmarknadsutskottet, är kritisk till att mångmiljonbelopp från välfärdsystem och myndigheter försvinner ut i organiserad brottslighet och kräver nu att Arbetsförmedlingen eller regeringskansliet kommer till utskottet och förklarar sig.

Annons

Det är väldigt lätt att starta en ideell förening i Sverige. Desto svårare är det som journalist att granska de ekonomiska förehavandena eftersom ideella föreningar i många fall inte har någon skyldighet att upprätta årsredovisning. 

I kombination med att insynen i föreningarna är begränsad betyder det en påtaglig risk för korruption. Detta konstaterar Kristian Halldin, samordnare vid polisens regionala underrättelsecentrum i Stockholm.

De vanligaste bidragsgivarna till ideella föreningar i Sverige är Ungdomsstyrelsen, kommun, landsting, stadsdelsnämnder, Allmänna Arvsfonden, EU (t. ex.genom Ungdomsstyrelsen eller kommunen), Folkets Hus Parker och LO m.fl.

De ideella föreningarna kan sedan anställa personer med lönebidrag från Arbetsförmedlingen och på så sätt kamma hem miljoner trots att det inte pågår någon faktisk verksamhet. Pengar som sedan kan tas ut kontant och stoppas i fickan.  

Den okontrollerade pengarullningen till ideella föreningar tillåts fortgå trots att myndigheterna känner till de här problemen sedan tidigare. Ingen myndighet har heller ett helhetsansvar över problemet. 

– Det är ytterst beklämmande att regeringen inte tar detta på allvar. Man tar tag i problemet från fel ände, man avsätter lite pengar för ökad kontroll i istället för att ändra i lagstiftningen och ställa tuffare krav för att kunna få ut bidrag från början, vilket krävs för att komma åt roten till problemet, säger Ludvig Aspling.

Bara i Södra Järva med en befolkningsmängd på 30 000 invånare finns det 1000 ideella föreningar registrerade med diverse diffusa namn och verksamheter. Polisen beskrivet ett problem med Zombiföreningar, som inte har någon faktisk verksamhet men ändå mottar skattemedel. I början av oktober rapporterade DN att hela 21 miljoner kan ha betalats ut felaktigt till bara ett par stycken. Pengar som var avsedda till att anställa personer för att öka tryggheten i området. 

Annons

Ludvig Aspling vill att reglerna ändras så att lönebidrag endast betalas ut om en del av verksamheten finansieras med medlemsavgifter och föreningen upprättar en frivillig årsredovisning. Han säger också att det behövs någon form av helhetsansvar och sekretesslättnader för föreningsbidrag så att myndigheter enkelt kan se vilka andra myndigheter som gett bidrag till en viss organisation.  

Aspling kräver dessutom att Arbetsförmedlingen eller någon från regeringskansliet kommer till utskottet och berättar exakt om vilka lagändringar som behövs för att bekämpa bidragsfusket. Dessutom vill han ha svar på varför man ställer så få krav på ideella föreningar idag, hur man hanterar det som myndigheten själv kallar ”infiltratörer åt kriminella nätverk” som arbetar på Arbetsförmedlingen mm.

– Jag tror det finns flera skäl till att regeringen vill lägga locket på i den här frågan. Dels eftersom föreningarna anställer en massa personer, som på pappret ser ut att ha ett jobb. Skulle bidragskranen stängas av så skulle dom komma tillbaka till Arbetsförmedlingen och bli arbetssökande igen. Vad som verkligen behövs är en reform av sekretessreglerna, vilket MP aldrig kommer gå med på, man vill helt enkelt inte öppna ytterligare en konflikt inom regeringskansliet. Sist men inte minst så handlar det nästan uteslutande om korruption bland invandrarföreningar, vilket man absolut inte vill prata om.

Aspling vill dock förtydliga att inget av detta ska uppfattas som kritik mot vanlig personal på Arbetsförmedlingen.

– Jag vet att handläggare och administratörer gör ett jättejobb och att bristerna inte bror på dom, det är ledningens och regeringens vilja att ta tag i problemet som saknas. Regeringen svarar inte ens på frågor i nuläget och ledningen inom Arbetsförmedlingen vill bara slingra sig undan ansvar.

Isabelle Eriksson

[email protected]

Gillar du det vi gör? Stötta oss på Swish: 123 384 82 49 eller på Patreon.

Become a Patron!